martes, 13 de diciembre de 2011

Les nostres Festes d'Hivern

Fa uns dies van donar començament les Festes d'Hivern que celebrem a Ibi des de temps immemorials. El divendres passat vam tenir el pregó, a càrrec de Ramón Mira, i la presentació del llibret "Enfarin't" y la inauguració de l'expo-dansà amb títol "80 anys dels Reis Mags a Ibi". El dissabte va tenir lloc en Bateig de Santa Lucia i el diumenge les carreres de fadrins i casats, així com el simulacre de sorteig en el qual es designa al Rei de la Dansà.

El programa d'actes ja és conegut per als coneixedors de la festa, però es pot consultar en aquest enllaç. 

Com és tradicional, el dia de major rellevància és el 28 de desembre, dia en el qual des de l'eixida fins a la posta del sol, Ibi és governat per un grup d'insòlits personatges, abillats de forma estrafolaria, que imposen la llei de l'absurd (o de l'embut). Davant tindran a l'Oposició, que s'encarregaran de boicotejar el seu govern, la qual cosa desemboca en una batalla de farina, ous i coets, no sempre incruenta.

Aqueix mateix dia 28, en el carrer Les Eres es van congregant tapats, juntament amb enfarinats, balladors i nombrós públic, per a la Dansá. A la nit, l'extraordinari Ball del Virrey posa fi a una jornada inoblidable per als seus protagonistes.

No em cansaré de dir que aquestes Festes constitueixen un autèntic tresor en molts sentits: històric, cultural, etnològic, musical, no sempre adequadament valorat i promocionat. Resulta sorprenent que les Festes de Moros i Cristians amb prou faenes reben atenció dels mitjans de comunicació, mentre que la batalla dels enfarinats ocupa els noticiaris de totes les cadenes de televisió nacionals. Aqueix potencial es pot i s'ha d'aprofitar pel seu atractiu per a visitants, la qual cosa generaria negoci per als nostres hostelers.

Propose un parell d'accions, prou econòmiques, però que podrien donar major projecció a aquestes singulars celebracions. En primer lloc, crec que l'Ajuntament hauria de tenir algun detall amb els càmeres i locutors que es desplacen a Ibi des de fa uns anys. Se m'ocorre, per exemple, que se'ls podria convidar a esmorzar o a dinar, il•lustrar-los sobre l'origen i característiques de les Festes d'Hivern, regalar-los algun llibre o programa de festes, perquè coneguen millor les nostres tradicions i, en definitiva, predisposar-los a favor.

A més de l'anterior, crec que el Ball del Virrey es podria potenciar si es cursara algun tipus d'invitació oficial a Alcaldes, Regidors i institucions públiques i privades de la nostra Comunitat Valenciana. Per exemple, els partits polítics podrien portar convidats d'altres localitats i asseure'ls en una taula tots junts. Dubte que en tota la Comunitat existisca alguna cosa que se semble al Ball del Virrey quant a participació de públic ballant danses tradicionals i em sembla increïble que Canal 9 encara no haja dedicat un programa a aquest esdeveniment tan peculiar.

Aprofite per a convidar als forasters al fet que coneguen aquestes singulars celebracions i us desitge a tots unes bones festes d'Hivern.


9 comentarios:

Anónimo dijo...

Adecentar algunas viviendas muy próximas a donde se celebran estos actos creo que también contribuiria a embellecer la fiesta y a que no salgan en primer plano televisivo nuestros "mejores edificios"

Anónimo dijo...

Multa per anar per el sol, multa per anar per la sombra.

Selector de noticias dijo...

Exigen prohibir los petardos en Nochevieja porque asustan a las mascotas

La asociación ATEA ha enviado cartas a los alcaldes vascos una petición formal donde solicita que se restrinja al máximo el uso de petardos en Nochevieja porque asustan a las mascotas y les provocan un sufrimiento extremo.

Anónimo dijo...

No fotes Basseta, ¿convidar als politics?, no es el moment.......¿no creus? que seu paguen ells.

Anónimo dijo...

Espero que este año le hagan un bando a Urdangarín.

Anónimo dijo...

Hola.

Estos dicen que se separaon, una pena.
http://www.youtube.com/watch?v=mLP4-IJMGC0&feature=related

Vamos con la historia.

Pues en la primera republica alla por el 1870 mas o menos, sucedio en Alcoy algo realmente asombroso.

Os cuento. Los trabajadores se cabrearon y se montaron una huelga gerneral que el copon contra el alcalde republicano que habia en ese tiempo en Alcoy, un tal Albors. La cosa se puso chunga de verdad y el Albors mando disparar contra los huelguistas, estos se cabrearon, se fueron para el ayuntamiento mataron al alcalde y se procamaron republica independiente durante 5 o 6 dias, presidida por un tal Albarracin.
Lo que sucedio esos dias en Alcoy os lo podeis figurrar, eso tubo que ser la reostia, por lo menos.
A los pocos dias llego el ejercito español, tomaron Alcoy, quitaron del medio..........Y por eso habia en Alcoy un cuartel de soldaos, que ahora es un centro comercial.
Aquello se le llamo la revolucion del petroleo.

Lo que decia aquel anarquista alcoyano: Alcoi, quien te a visto y quien te ve.

KIF

victima dels enfarinats dijo...

Cuando me preguntan de fuera por las fiestas de invierno les contesto. una chorradita que hacen 4 gatos.

José Vicente dijo...

Jo he convidat a amics i familiars de fora a veure els enfarinats, la dansa al carrer i el ball del virrei en varies ocasions i s'han quedat bocabadats. Bona iniciativa! Bones festes d'hivern!!

Curioso dijo...

Curiosa fiesta ésta de los 'Enfarinats'...

Por curiosidad, ¿¿alguien me podría decir algo más sobre el origen y la evolución de esta fiesta??

El origen que apunta KIM me parece muy curioso, ¿en algún sitio hay más info sobre este hecho de inicios de 1870?.

Y por lo que respecta a la evolución, después de ver algunas imágenes ¿me lo parece u hoy en día unos se visten de 'nacionales' y otros de 'rojos'?

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È