lunes, 14 de febrero de 2011

Polítiques útils, polítics crea-problemes

Dissabte passat 5 de febrer va aparèixer aquesta notícia en el diari Información. Pel que sembla una assistència sanitària urgent va patir un retard de 30 MINUTS! perquè el zelador i el metge del 112 només sabien castellà.

En les polítiques dels nostres dirigents, en els seus fets -que no en les seues paraules- distingim qui fa què i per què ho fa. El nostre benvolgudíssim Consell, amb l'Il·lustríssim Camps al seu cap, han eliminat el requisit lingüístic per al funcionariat, saltant-se les disposicions de la Llei d'Us i Ensenyament del Valencià, llei que té ja més de 25 anys. Amb el que sembla, donat el cas, una disposició que és de “sentit comú” (ja que tots hem de conèixer el castellà, no fa falta que el valencià siga conegut pels funcionaris, i així no discriminem) resulta que discrimina i posa en un clar desavantatge a aquelles persones que, tenint nuls estudis i vivint en entorns rurals, han tingut un contacte mínim amb el Castellà (que encara i per sort n'hi ha). El senyor protagonista de la notícia és d'Agres, poblet rural, i l'home quan va cridar al 112 damunt es disculpava perquè no sabia expressar-se en castellà pel seu nerviosisme, motivat per la urgència mèdica que reclamava.

No és un escenari en el qual un crápula toca collons es nega a parlar en castellà perquè és reivindica la seua llengua, no, és el cas d'una persona que, en la seua ignorància, és incapaç de donar el seu número de DNI en la llengua de l'Imperi, i no perquè no ho vol fer, sinò perquè no sap fer-ho, i resulta que els funcionaris que el van atendre no van poder donar la resposta que s'espera a un servei com el 112 perquè no l'entenien.

Aquests casos no es donarien si els nostres funcionaris tingueren, com tenien, el deure de conèixer el valencià, llengua que alguns utilitzem en el nostre quefer diari però que alguns injurien per ser una llengua “de tercera”. Al Sr.Camps se li ompli la boca de defensar el “valencià” quan en realitat tota la seua política des que governa va dirigida a menystenir-lo, a menysprear-lo i a maltractar-lo.

Però siguem pràctics, ara que la “crisi” sembla que ens obligue a açò. Aquest cas no s'haguera donat si s'haguera complit la Llei tal com es va aprovar, sense la modificació que permet que els funcionaris s'escapen de conèixer el valencià per obligació, quan aquesta obligació no és un capritx, és poder fer arribar a l'administrat els serveis que reclama de l'administració en igualtat de drets. I és atendre una senyora en una urgència mèdica amb la rapidesa que toca, sense més.

Els valencianoarlants no reclamem ser més que els altres, reclamem ser iguals, igualtat que ens ha sigut reconeguda en justícia en la Constitució i en el nostre Estatut i no haver de disculpar-nos per no usar una llengua -el castellà- que no ens és natural.

Compartir

12 comentarios:

Garita dijo...

Basseta, yo creo que se trata de una excepción. La norma general es que nos entendemos bastante bien aunque no hablemos valenciano.

Selector de noticias dijo...

"Burra, no hables lenguas menores"

Frases coma esta fueron dedicadas por un jefe de sección de un centro comercial coruñés a empleados que hablaban gallego. A pesar de que el estatuto del trabajador penaliza la discriminación lingüística en el día a día siguen apareciendo casos como este. "Esto es una muestra más de que aún no hay igualdad de oportunidades para quien quiera desarrollar con normalidad su vida en gallego", se queja Callón (presidente de la Mesa pola Normalización Lingüística).

‘Pa Negre’ costó cuatro millones de euros, financiados en un 82% con fondos públicos

"Pa negre" se rodó con un presupuesto de cuatro millones de euros. Desde su estreno, la película ha triunfado en taquilla, donde acumula ya más de 160.000 espectadores, lo que se traduce en una recaudación superior a los 950.000 euros, aunque desde la productora prevén que finalmente llegue a superar el millón de euros. Massa D’or destinó una inversión de 500.000 euros para financiar la película, lo que equivale al 12,5% del presupuesto de producción.

NICO dijo...

Ja ho deia la cançó de "Al Tall". Tío canya, tío canya, guarda la clau de ta casaaaa....

Anónimo dijo...

De fora vindrán que de casa mos traurán ...!!!!

Pere dijo...

Imagino que la culpa será de Zapatero ¿verdad Sr. Camps? ¿verdad señores del PP que han sumido la política lingüística de este país en un auténtico callejón si salida?

Anónimo dijo...

Joder compa, que si la lengua del imperio que fuerte tio, ¿ entonces si uno de esos millomes de turistas europeos que vienen a esta tierra a tomar el sol un dia le da un infarto y lo llevan al primer hospital que encuentren, lo dejan que se muera porque el tipo ese, el funcionario de turno no tiene ni puta idea ingles, frances, aleman sueco......por no decir de esos turistas que hablan la lengua del imperio que cuando tienen un par de dias sin curro se vienen aqui echando ostias.? ¿ Me estas entendiendo compa ?

Con esto, no es que este ha favor ni encontra de como se hable en esta tierra, yo no soi el mas indicado para criticar nada de eso, yo soi de esos que cuando mi compañera y yo pegamos un polvo, hacemos el amor, (eso es mas finoli)o tenemos una bronca, lo hacemos en idiomas diferentes,porque nosotros cuando nos emamoramos hace ya mucho tiempo no miramos de donde eramos ni como hablabamos, simplemente lo teniamos claro, y nuestros problemillas tubinos, a todo se acostunbra el ser humano, digo yo ¿ como se te quedo el cuerpo compa.

Yo pienso que este tema de los idiomas es cuestion de educacion, esta el castellanoparlante que odia el valencianoparlante o viceversa, de esos idiotas hay cantidad, que no saven lo que es un castellanoparlante, o un valencianoparlante y son tan idiotas que opinan, ya hay que tener cojones tio.

Os pongo un ejemplo. Supongamos que yo supiese aleman perfectamente, porque cuando yo era mas joven vivi en alemania 10 años, un dia estubiese sentado en la plaza la tartana y se me acercasen unos alemanes y me preguntasen en aleman donde esta el museo del juguete, lo educao es que yo les hablase en aleman ¿ o no ? eso es educacion compa, todo lo demas son jilipolleces, si yo entro a cualquier establecimiento privado o publico, y digo buenos dias, los que estan alli por educacion me tienen que contestar buenos dias, eso es educacion compa, y eso en algunos lugares publicos como la sanidad y sobre todo en Alcoi suelen contestarte en otro idioma.

Y quede claro que en esta tribu hay cantidad de zonas que son castellanoparlante, tantas como las otras.

KIF

http://www.youtube.com/watch?v=46HRat7YBvc&feature=related

Plàtino dijo...

Soy de Ibi pero no hablo valenciano porque mis padres son emigrantes. De todas formas lo entiendo perfectamente y como yo la inmensa mayoría de personas que viven en Ibi, hasta los rumanos. Un problema así no ocurrirá nunca en Ibi afortunadamente.

Anónimo dijo...

Señores, ya saben, si llaman al 112 ni se les ocurra no hacerlo en castellano por lo que pueda pasar.

Vicent dijo...

Eixa és la diferència entre la nostra comunitat i els catalans. Els critiquem, però han sigut capaços de fer molt més que nosaltres en defensa de la seua llengua i de la seua cultura.

Ana dijo...

Yo tampoco soy valenciana pero siempre he considerado importante para el futuro de mis hijos que ellos sepan hablarlo y escribirlo.

Muntaner dijo...

"Tot cos roman en el seu estat de repòs o de moviment llevat que altres cossos actuen sobre ell". Aquesta és la primera llei de Newton, també anomenada Llei de la Inèrcia. Poc pensava mister Isaac que les seues lleis anaven a tenir tanta repercussió més enllà del món de la física.

Seguir llegint

Anónimo dijo...

Només dire que en aquet poble que ara es tant gran i tant important, fa nomes 50 o 60 anys era un poblet xicotet i diu mon pare que molt guapet, Jo mateix en vaig ensenyar el castellà en escola, a colp de regla, per imposició, i quant vingueren la "glopà" de forasters a fer feina, a fer gran aquet poble, ens digueren que la nostra llengua que tants anys i segles s'habia parlat aci era en poquetes paraules menys que una "merda" i gairebé no podien parlarla ni entre nosaltres perque era de "mala educación". Ens habien donat compte de que nosaltre eren mal deducats, pero tambe els nostres pares, els nostres iaios, i axi fins al principit. Ara venen els rumanos, i entre ells porten la seua llengua tant culta com el castella, tan culta i bonica com el valencia, i alguna persona encara li se fa violent que parlen rumanes, perque no estem a Rumania. Pense que totes les llengues son boniques i cultes, pero algunes persones que tenen una determinada llengua porten associada ademes la intolerancia, no es problema de llengua, es de intolerancia a determinats colectius que per ser minoritaris o no respaldats per la llei com déu mana, son mes vulnerables, Desitjaria que totes les persones que viuen a un determinat lloc entenguéssim que tot el que el rodeja es importan per al pissatje tant natural com cultural, i que igual que quan anem a la "sierra de cazorla" repectem el seu entorn quant anem a estots llocs a viurer en impliquem en per lo menys coneixerlo, i si volem en integrarmos
Bernardo, Bon dia

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È