sábado, 26 de febrero de 2011

Comarques Centrals: una visió de futur

Fa una dècada, quan el segon mil·lenni tocava a la seua fi, l'economia especulativa encara no havia implantat la seua llei. Els valencians, igual que molts altres espanyols, intentaven establir un model territorial funcional i sostenible. Va nàixer així el Consorci de les Comarques Centrals Valencianes.

Les Comarques Centrals Valencianes són l'Alcoià, el Comptat, la Costera, la Canal de Navarrés, la Marina Alta, la Safor i la Vall d'Albaida. El Consorci es va constituir a principis de 1999 i l'Ajuntament d'Ibi va formar part integrant des dels seus inicis.

El projecte va ser impulsat gràcies al programa europeu Terra, que tenia com a finalitat el desenvolupament d'iniciatives integrals per a cercar solucions amb visió de futur als problemes amb els quals s'enfrontaven les zones mediterrànies.

La iniciativa tractava d'actuar sobre un àrea en la qual destacava l'especialització del sector industrial i turístic. Teniu en compte que es tracta de comarques que ocupen el 18% del territori del País Valencià, on viu el 20% de la població (610.000 habitants). Els seus promotors intentaven aconseguir que les inversions públiques, en lloc de quedar-se a València i Alacant en la seua major part, es repartisquen també en les comarques centrals.

Aquell esforç va produir un document anomenat CONCERCOST (Concentració, Gestió Integrada i Desenvolupament Sostenible en les Zones Costaneres de la Unió Europea), aparegut en 2001 i considerat el primer pas en la redacció del pla estratègic per a la promoció i ordenació territorial de les comarques centrals valencianes.

No obstant açò, l'economia productiva va deixar pas a l'especulativa, la bambolla immobiliària no parava de créixer i la rajola es va convertir en el centre d'atracció d'empreses, polítics, Caixes i Bancs. El president del Consorci, Sr. Rus, President de la Diputació de València, va deixar d'ocupar-se del projecte i aquest va quedar en el calaix dels records.

Esquerra Unida del País Valencià considera que aquell estudi segueix constituint una eina de vital importància per a coordinar una estratègia soci econòmica en totes les comarques centrals. La imminent obertura del traçat que completarà l'autovia central, pendent que finalitzen els treballs en el Barranc de la Batalla, constitueix un factor nou a tenir en compte, ja que al voltant d'aquesta via de comunicació poden i deuen nàixer sinergies econòmiques i culturals.

És necessari de tornar a impulsar la indústria per a generar ocupació i per a açò gens millor que potenciar un model de progrés que integre activitats econòmiques i recursos naturals a partir de l'elaboració de polítiques de planificació urbana, industrial, turística, etc. Representants municipals de EUPV de diverses poblacions ens reunirem ahir en Xàtiva a fi d'estudiar i establir acords dirigits a revitalitzar aquell projecte, per a fer front a les grans àrees metropolitanes del País Valencià que absorbeixen totes les grans inversions.

Vos deixe aquest vídeo titulat "Illa de Xàtiva" que és una autoproducció de Terradelfoc amb participacions voluntàries.


Compartir

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È