jueves, 4 de noviembre de 2010

Jornada Tècnica sobre la Font Roja

Un estudi geològic alerta del perill de sobreexplotació de l'aqüífer del Menejador si es construeix l'hotel de la Font Roja

L'estudi serà presentat el pròxim dissabte en una Jornada Tècnica, juntament amb altres treballs que demostren la inviabilitat econòmica, social i ambiental d'aquest projecte.


L'Assemblea de la Campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" presentarà el pròxim dissabte un estudi geològic sobre l'aqüífer del Menejador. Aquest treball és el més complet que s'ha realitzat sobre aquest aqüífer i demostra que l'extracció del volum d'aigua que necessitaria el complex hoteler podria comportar l'assecament dels naixements existents i l'empobriment de la qualitat de les aigües.

La presentació tindrà lloc en la Jornada que l'Assemblea ha organitzat per donar a conéixer els informes tècnics existents sobre la inviabilitat econòmica, social i ambiental del projecte d'hotel que el Govern municipal d'Alcoi i la Diputació d'Alacant pretenen construir en l'àrea del santuari de la Font Roja.

L'estudi, titulat "Consideraciones hidrogeológicas respecto al acuífero El Menejador", ha estat realitzat pel geòleg Sr. Carlos Couzo Reig per encàrrec de l'Assemblea de la Campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural". El motiu de l'encàrrec va ser principalment analitzar l'informe presentat per Proaguas Costablanca SA (empresa pública de la Diputació d'Alacant), que pretenia justificar l'existència suficient de recursos hídrics en la Font Roja amb un treball incomplet i totalment superficial.

El treball elaborat pel Sr. Couzo parteix d'una recopilació i anàlisi de tota la informació precedent, de la presa de dades de camp observables en la zona d'estudi, i també de referències bibliogràfiques i altres tipus d'informació prèvia procedents de l'entorn amb representativitat significativa. En especial analitza en profunditat el document aportat per Proaguas Costablanca SA, anomenat "Estudio de las necesidades de agua para abastecimiento del Hotel de la Font Roja (Alcoy)".

De les conclusions de l'estudi del Sr. Couzo destaquen les següents:
  • Es calcula que els recursos de l'aqüífer es troben molt per davall dels indicats en l'estudi de Proaguas Costablanca SA (entre 0,02 i 0,03 hm3/any, en compte dels 0,10 hm3/any que suposava Proaguas).
  • Els valors mitjans de recàrrega de l'aqüífer són també bastant inferiors als considerats en l'estudi de Proaguas.
  • La capacitat d'explotació de 3,0 l/s per a la zona del naixement de la Font Roja com a subministrament d'aigües per a l'hotel projectat es considera molt elevada i, per tant, poc realista. Podria ocasionar-se una explotació per damunt de les possibilitats de l'aqüífer i causar-se, en primera instància, el descens del nivell piezomètric i, per tant, l'assecament dels naixements existents. A més, en una segona etapa podria agotar-se l'aqüífer, a causa de la seua baixa capacitat d'emmagatzemament, la qual cosa provocaria ràpidament l'empobriment de la qualitat de les seues aigües per la presència immediata d'un impermeable de base amb gran quantitat de sals solubles.
  • L'estudi de Proaguas Costablanca és incomplet i no justifica una explotació sostenible de 3,0 l/s. En resum, davant d'una explotació irracional de l'aqüífer es podrien veure afectats tots els naixements i la qualitat de les aigües.
  • Una sobreexplotació de l'aqüífer provocaria que les aigües que actualment brollen pels naixements que alimenten el peu de mont foren de menor volum.
  • La construcció de l'hotel augmentaria la demanda hídrica de la zona en gran proporció i no quedaria garantida per l'aqüífer objecte d'estudi, a causa fonamentalment de la seua petita extensió i del règim molt variable de les precipitacions en la zona.
L'estudi també alerta sobre les repercussions que l'excavació d'una planta subterrània podria tenir sobre la pròpia font Roja i el seu alcavó:
"Según el estudio geotécnico en la zona de emplazamiento del hotel, durante las labores de construcción del mismo se pueden ver afectadas las antiguas canalizaciones y las zonas de afloramientos de las aguas de las fuentes existentes, así como incorporando una posible fuente de contaminación de las aguas, al transcurrir ésta por debajo del Hotel. Destacar que debido a la ejecución de elementos enterrados de forma lineal y perpendicular al sentido de flujo, se puede provocar el cambio puntual de las escorrentías y por tanto la disminución o pérdida de las zonas de captación de los manantiales existentes."
L'Assemblea de la Campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" constata que cada volta són majors les evidències de la impossibilitat de construir un hotel en l'àrea del santuari sense causar uns danys irreparables sobre un paratge tan estimat pel poble.

Per això, i seguint la seua trajectòria de combatre aquest projecte insostenible amb la difusió d'arguments, el pròxim dissabte presentarà públicament aquest i altres estudis sobre la inviabilitat econòmica, social i ambiental d'aquest projecte absurd del Govern municipal d'Alcoi.

La Jornada, oberta a totes les persones interessades, tindrà lloc, a partir de les 10 del matí, a la Sala d'Actes de la Cambra de Comerç i Indústria d'Alcoi (C/Sant Francesc núm. 10).

Compartir

19 comentarios:

Guarda dijo...

Te aseguro que me tienen que explicar muy bien el proyecto del hotel este para que me crea lo que está pasando. Con lo grande que es Alcoy, con la de sierra, masias y campo que hay en esa zona, ¡sospechoso tanto interés por poner un hotel justo en el santuario!

Anónimo dijo...

Que pasara con todos los propietarios del Parque en Ibi, van a dejarlos sin agua, en la zona de San Pascual hay muchos que se abastecen de pozos, y en el Barranco de los Molinos. ! Que desproposito. !

Santi dijo...

Yo es que le concedía una medalla al que tuvo la brillante idea de proponer un hotel en la Font Roja. Y le recordaría que ya hubo un hotel en este paraje, y cerró por falta de rentabilidad.

Y esto brillantes políticos, que prefieren sostenella que no enmendalla, y ahí están, erre que erre, con el proyecto para acá, proyecto para allá.

Yo lo he dicho muchas veces, que me expliquen de una vez por todas la gran necesidad que hay de un hotel en este paraje para que se justifique la intervención pública en este caso. Porque yo no lo veo por ningún lado.

Anónimo dijo...

Está claro todo lo que sea poner ladrillos deja algo en algún bolsillo

Anónimo dijo...

Los defensores del hotel son el alcalde de Alcoy y cuatro concejales del PP. El resto es los ciudadanos, de las asociaciones, de los colectivos ecologistas, de empresarios, etc están en contra.

Mireia dijo...

Espero que la política no se salga con la suya y no se levante un hotel como este en contra de la mayoría.

NICO dijo...

Apostar por ir en contra de las propias normas es contraproducente a todas luces, además de todos los motivos de fondo que hay para oponerse a este proyecto. El P.O.R.N (plan de ordenación de recursos naturales del parque) determina que este tipo de instalaciones deben de hacerse, llegado el caso, en el área de PREPARQUE, donde el impacto es menor con toda lógica. Se ha dicho y repetido tantas veces que ja fa mal de cap. Esto, junto otras cosas, le costará la alcaldía a Sedano. En Alcoi ho tenen molt clar, La font Roja no es toca. Al temps

Anónimo dijo...

¡No al hotel en la Font Roja!

Vicente dijo...

¿Quien ha pedido este hotel?

Anónimo dijo...

Joe quillo valla emperro el tullo con lo de la fuente colora, eso es cosa de los alcoyanos, a nosotros que nos importa lo que hagan los alcoyanos un sus tierras.

Lo que si habia que mirar, ( porque no se ha mirao ) lo de la autovia, no es que yo tenga mucho empeño en eso, pero ya estoi asta los guebos de que cada vez que tengo que ir alcoi, tarde mas que si bajase a alicante, porque yo solo voi a alcoi de medicos y al hospital.
Vamos que ya esta bien lo del trozo del barranco, que se esta poniendo algo pesao joderrrr, eso si que es importante quillo, lo del hotel es algo que en realidad a los de aqui nos debe importar bien poco.
Que por culpa de unos murcielagos, o porque no se quien, hace 8 siglos guerreo por ese barranco que solo es un barranco mas bien feo, los de aqui cada vez que tenemos que mirarnos la salud, o ir a visitar a alguien que esta en el hospital, tenemos que atravesar alcoi con todos sus semaforos y se tarda mas que si te fueses a bañarte al campello, ¿ es cierto lo que digo ? ¿ no ?

A si que, los de alcoi me tienen ya arto de sus chorradas y sus manias, y supongo que algunos de ustedes tambien estan ya artos de esos del pueblo de al lao.

Hay que ver el paston que estara costando esos tuneles y ese puente, el puente es feo de cojones, y rompe toda la estetica de la entrada y salida al barranco ese.

Lo que si es cierto que desde calella o mas pa arriba, asta algeciras o mas bien ayamonte san cargao toda la costa y habran hecho miles de hoteles, y aqui estamos preocupaos por uno que quieren hacer en la fuente colora, y para ir a mirarte la vista es una odisea de 8 kilometros que nunca terminan.
Un poco de sensatez joder, no seamos jilipollas, y si lo somos pues eso, con dignidad.

KIF

http://www.youtube.com/watch?v=IkSSLLv5phc&feature=related

Plataforma dijo...

Gràcies Basseta per divulgar la Jornada.

Piluka dijo...

ES QUE NO VAN A DEJAR NADA TRANQUILO!!!!!!!!!!!

Ramoneitor dijo...

Crec que es te que fer força i roido, es l'unica manera¡¡¡¡ parc natural i hotel son coses incompatibles...

José Vicente dijo...

I després acudiran en massa, envalentonats, envoltats de senyeres, mocador al coll, enlairant una gran pancarta en la Plaça de la Verge de València en la que es puga llegir ben clar "AGUA PARA TODOS".

Vergonya.

Anónimo dijo...

La Font Roja no es de los alcoyanos, la mitad del parque es de Ibi, es inadmisible que nadie nos haya consultado nuestra opinión. No nos dejan pasar en bici y quieren hacer ¡un hotel!

Vicent dijo...

Segur que hi seran les càmeres de Canal 9 per informar com cal a tots els valencians del que passa pel sud de la comunitat.

Selector de noticias dijo...

La policía detiene a 15 personas por blanqueo de dinero, entre ellas dos de los cabecillas de la trama Brugal

La investigación al empresario de automoción Rafael Gregori y el resto de arrestados está relacionada con un alzamiento de bienes y una estafa. El empresario Ángel Fenoll, en el centro de los negocios de la basura de Alicante, también está en comisaría

Anónimo dijo...

La oposición recibe ese nombre porque es su obligación oponerse a la política del gobierno, pero a veces esta tarea se convierte en obstrucción y demagogia donde lo importante es oponerse y no el por qué de la oposición.

Hotel fora del parc natural dijo...

Celebrada amb èxit la Jornada de presentació dels arguments tècnics contra el projecte d'hotel a la Font Roja

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È