sábado, 20 de febrero de 2010

Com eixir de la crisi (sense crear-ne una altra)

(Por José Vicente Bernabeu Pardo)

El passat dijous 11 de febrer, al Centre de Cultura Contemporània Octubre de València, es cel·lebrà una reunió de l'Ecofòrum (www.ecoforumpv.org), una associació independent que tracta de fomentar el debat i l'anàlisi de temes tan importants com ara l'ecologisme, la pau i la solidaritat. Esta associació guarda una estreta relació amb Els Verds Esquerra Ecologista del País Valencià, perquè molts dels seus fundadors i associats pertanyen a aquesta entitat. Aquesta fou la primera reunió i va comptar amb la intervenció de Ricardo Almenar, llicenciat en Biologia i Càtedra Unesco per al desenvolupament sosetnible, que va conduir la ponència “Com eixir de la crisi (sense crear-ne una altra)”. Almenar va estar presentat per Carles Porcel, president de l'Ecofòrum, i Carles Arnal, exdiputat i portaveu d'Els Vers Esquerra Ecologista del País Valencià.

Segons explicà Almenar, el tema de la ponència li sorgí quan va escoltar que Sarkozy deia, abans del G-20, que era precís refondre el capitalisme. I ell va pensar, perquè no? Ara bé, caldria aclarir abans què entenem per refondre. Al ponent li convenç la definició de reorganitzar els components per a tornar a funcionar amb normalitat, tot canviant els fonaments d'un sistema que “postula la preeminència del capital i dels seus administradors”. La intervenció d'Almenar va ser, a banda d'amena, molt il·lustrativa i interessant. I és que el ponent va explicar de manera ben clara quina és la situació actual del sistema en què vivim, així com les raons històriques que ens han conduït fins a la posició on ara ens trobem.

Segons Ricardo Almenar, el problema que tenim hui en dia és un problema d'arrel, i és que l'ordre dels fonaments (aquells que és urgent que canviem) del nostre sistema està completament alterat. Si en l'ordre “natural” dels fonaments del sistema capitalista, el capital que hauria de primar seria el natural i, per sota d'aquest, el capital humà, el físic (en tant que maquinària i ferramentes) i, per últim i en menor grau d'importància, el financer i aquell anomenat d'alt risc; en l'ordre actual de les coses, l'ordre està completament invertit, el qual significa que la nostra seguretat depèn, en primera instància, del capital d'alt risc i financer, i en última, del capital natural, de la terra.

Com és possible que hagem arribat fins a aquest punt, deixant que la nostra vida depenga completa i exclusivament de l'atzar, de les suposicions, de les especulacions financeres que unes quantes persones fan a les grans borses del món? Segons explicà Almenar, com hem dit adés, açò de les bombolles ve de lluny, i ho va il·lustrar tot explicant exemples hitòrics (uns yuppies en el segle XVIII que van crear en Luisiana una companyia que emetia valors; i un cas paregut al de Luisiana, ocorregué també amb Florida a les acaballes del segle XIX). Doncs bé, allò que ja passava al segles XVIII i XIX, continua passant hui en dia, però a gran escala, per tot el món. I com que el sistema està cada cop més globalitzat, la pèrdua de confiança que en aquell moment va afectar a unes quantes famílies, hui en dia afecta al planeta en el seu conjunt.

El principal problema que tenim ara, tal com va exposar Almenar, és que, mentre que per al camperol, l'atzar mai podia ser un condicionant per obtenir benefici, per al capitalista financer, l'atzar és la raó de la seua sort i del seu progrés. Així, l'actual sistema es basa en una mena de casa d'apostes i no d'inversions. Allò virtual esdevé real, i la gent comença a gastar els seus recursos abans inclús de tindre'ls. En l'actualitat, el capitalisme sobreexplota l'espai i el temps, en tant que cada cop hem d'extraure els recursos de llocs més amagats i inaccessibles, i en tant que aqueixos recursos, lluny de ser de recent creació, es van formar fa milers d'anys. Almenar té clar que el segle XXI no pot ser, doncs, una prolongació del XX. Necessitem tornar endarrere, donar al capital natural la importància que mereix, ja que d'ell depèn tot el que anem creant. De res serveix enganyar-se i deixar que la sostenibilitat de la societat es mantinga sobre febles bastides basades en suposicions i especulacions.

El paradigma del creixement ha de ser reemplaçat pel paradigma de la redistribució, per tal de frenar les desigualtats socials endèmiques a aquest sistema. Per a això, Almenar va proposar algunes idees, que molts qualificaran d'utòpiques, com ara destinar part de l'I.V.A a regenerar i conservar el capital natural, de manera que una part petita d'aquest capital es distribuiria entre els 1.200 milions de persones que viuen en situació de pobresa absoluta. D'altra banda, donada l'actual polèmica sobre els drets d'autor, Almenar va llençar una proposta prou original: destinar el 51% dels beneficis d'aquests drets als autors del material artístic, i l'altre 49% a reduir les taxes d'analfabetització al món i cuidar, així, el capital humà. D'aqueixa manera, la societat tornaria a donar al capital natural i al capital humà la importància que mereixen, per a que tornen a ser la base del sistema.

Tot i que, a primera vista, ambdues idees poden semblar prou difícils d'executar, pot ser no ho siguen tant. Tot depèn de si aquells que s'han d'encarregar de dur-les a terme tenen voluntat de fer-ho o si, per el contrari, prefereixen eixir d'aquesta crisi com sembla que pretenen fer-ho: aplicant les mateixes receptes econòmiques que ens han portat a ella.

*Per a qui li puga interessar, la pròxima reunió de l'Ecofòrum tindrà lloc el proper 4 de Març, a les 19,30h a l'Octubre, i comptarà amb la participació de Joan Melé, director per a Catalunya i Balears de Triodos Bank, el qual conduirà la ponència anomenada “La Banca Ètica”.

16 comentarios:

Basseta dijo...

Vull donar-li les gràcies al meu homònim per la seua extraordinària col·laboració. Es nota que avança en la seua formació acadèmica i aprofundix en l'estudi dels assumptes d'actualitat, per aspres que estos siguen.

Broker dijo...

Todo lo que dice es muy cierto. Para colmo, después de que los gobiernos hayan hecho un gran esfuerzo para salvar los mercados financieros, ahora los especuladores atacan a la línea de flotación de las finanzas públicas y juegan a las apuestas con la deuda pública. ¿Quien dijo que había que cambiar el sistema?

Toni dijo...

Hará falta mucho capital humano para sacar a la humanidad de esta situación de quiebra actual de la que de momento nadie se hace responsable pero que obliga a abaratar el despido, recortar los salarios y atrasar la edad de jubilación.

Claudio dijo...

Jo pense que, mentres siga el primer objectiu del capital el duplicarse o triplicarse en el menor temps possible, es a dir, obtindre beneficis de forma inmediata, será difícil arribar a tindre un desenvolupament sostenible. Tot i que em pareix que es una paradoxa aixó de "desenvolupament sostenible".

A día de hui, crec que no més una gran convulsió (ja siga física, social o económica) pot servir de detonant per a un canvi en la mentalitat de l'humanitat.

La situació actual, pense que no pot permaneixe molt de temps més.

Jordi dijo...

Hi ha moltes raons per a pensar que la inpermanencia a la que es refereix Claudio siga el pico del petroli (Peak oil), o el que es el mateix: el fi de la energia barata.
El creixement esta basat en un consum insostenible, per aixó, si no volem colapsar hi haurà que asumir un decreixement ordenat.

Anónimo dijo...

Si el sistema no funciona hay que cambiarlo. Si los cambios que se deben hacer se hacen bien, los ciudadanos normalitos lo pasaremos mal unos años pero los ricos y poderosos lo perderán todo y se convertirán en gente sencilla; para ellos será un golpe psicológico terrible.

Anónimo dijo...

En esta vez no protestare. No se de que tengo que protestar. Era una autocritica. Solo eso.
Gracias compañero esta vez por lo menos me mandastes el acuso de recivo.

Ahora comprendo como se tiene que sentir el Xavi Castillo, de verdad.

(Oye kif)
Dime jefe.
( Asi es como empiezan las dictaduras y los dictadores. Perdimos el tiempo, en escribir algo que nos salio del corazon, y el compa, paso de nosotros)
Yo pienso jefe, que es mejor irse a que te tiren, ¿verdad?
( Habra que plantearselo kif.)

Compa, pierde unos minutos y escucha esta cancion, y despues decides lo que mas te interese. Tu eres el que tienes que decidir, yo solo soi un tipo que cuento en nuestro blog mis neuras, eso si, con veracidad.

El Kif.

http://www.youtube.com/watch?v=R1EQ58Ln9ic&feature=related

Montserrat dijo...

No s'enten com la Generalitat no té ni un euro per a pagar als proveïdors o per a pagar els serveis bàsics de les escoles d’infantil i primària i després Camps, en els seus minuts de glòria de Cap d’Any promet una pluja de milions per a totes les comarques que tots sabem que mai arribaran. I no arribaran perquè ningú sap d’on ha tret Camps eixos diners, perquè dels pressupostos de 2010 no poden ser. El president del Consell, va prometre 33.400 milions d’euros, quan l’única realitat és que la seua gestió ha acumulat un deute de 20.000 milions d’euros. Això sí que no genera cap confiança”.

Basseta dijo...

A ver si nos aclaramos de una p... vez señor kif: ¿está usted insinuando otra vez (y ya van 3) que yo le he censurado algún comentario?

Si es así, tendrá que retractarse, porque no es cierto y se lo puedo demostrar a cualquiera (es algo que permite fácilmente este sistema que utilizo para el blog).

Otra cosa es que usted se quiera largar por propia voluntad, decisión que respeto, pero no vaya usted de víctima ni lance infundios.

Anónimo dijo...

El 18 escribi como casi todos los dias,no esta publicado. Yo no quiero nada, solo se que escribi.

kif

Basseta dijo...

Evidentemente, no voy a negar que lo que dices sea verdad, es decir, no niego que tu escribieses algo.

Lo que te aseguro es que yo ni lo he recibido ni lo he censurado. La lista de comentarios recibidos ese día está íntegramente publicada. Es más, hace mucho tiempo que no me veo obligado a desautorizar ningún comentario (aunque unos me gusten más que otros).

Así que lo siento kif, puede deberse a otras causas, pero a buen seguro que son ajenas a mi voluntad.

Basseta dijo...

Bueno, ahora lo acabo de comprobar: efectivamente, escribiste el día 18, pero tu comentario lo hiciste en la entrada del día 9 de febrero (observarás que aparece en último lugar).

Seguramente lo buscabas en la del día 18 y, lógicamente, no te aparecía.

Vale, vale, no hace falta que te disculpes ... seguro que no quieres caer tan bajo ... pero ... ¿sería mucho pedir que retires el sanbenito de aprendiz de dictador que tan ligeramente me has asignado?

Buenas noches

capitanpistachoo dijo...

Holas yo lo de triodos bank no se no me acaba de dar buena espina... un banco que no quiere ganar dinero robando a las personas... no es un banco... he visto su web y varias cosas llevan 10 O 20 AÑOS PERO NO SE... en fin... ya vorem...

Anónimo dijo...

Si el dia 18 nosotros escribimos en el dia 9, que no lo se, pero puede que sea asi, pido perdon, y retiro lo de aprendiz de dictador.
Tienes que comprender compañero que para nosotros la censura es esa asignatura pendiente, y que me censuren me jode un monton.

Resulta, que hace ya tiempo todo lo que escribo en el blog lo suelo guardar, porque como ya me pasaron algunos casos de que se me han perdido algunos escritos, y tu dices que no eres el responsable, pues este ultimo no lo guarde, era tan simple que pense que no podia crear el problema de perderse, no podia demostrar que yo hubiese escrito el 18 eso fue todo. ya lo recupere, por cierto compa, ese escrito del 18 esta bien ehhhp tiene sentimientos.

Otra cosa compa, el dia de les enfarinat, escribi y tambien se perdio, me gustaria recuperar ese escrito.
pienso que ese escrito es de lo mejor que ha escrito el kif, me gustaria tenerlo.

En fin compa, que retiro lo dicho, pero debes de comprender... tu que hubieses hecho en esta situacion? te pegas un rato escribiendo y luego no ves tu escrito por ningun sitio, es pa cabrearse ¿verdad?

El Jefe

Basseta dijo...

Disculpas aceptadas. Sin rencor, en serio te lo digo. También te digo que agradezco tu perseverancia y te vuelo a ofrecer la posibilidad de que publiques de forma automática: sólo tienes que mandarme tu dirección de e-mail y te invitaré a formar parte de la "plantilla".

Lo que escribiste el día 28 está colgado en la entrada del día 28.

Anónimo dijo...

Vaig aprendre molt

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È