sábado, 28 de noviembre de 2009

Renovar-se o morir (i 2)

(si et vas pedre la primera part)

Però ara, com sabem, els temps han canviat. I l’eco-sistema on s’ha desenvolupat el periodisme no s’ha vist afectat només per la glaciació de què parlàvem adés... sinó també per l’aparició d’una espècie forània i molt perillosa per als principals grups de comunicació, fins al moment administradors únics del fluxe d’informació: Internet.

Amb l’arribada d’internet, la situació s’ha invertit completament: on abans hi havia un problema de manca d’informació, hui hi ha un problema d’excés d’informació.

I sorgeixen les preguntes: Té sentit, hui en dia, l’existència del diari entés com a paquet d’informació diària, reduïda i escollida per a omplir un determinat número de pàgines? Resulta lògic, llavors, implantar un model en certa mesura obsolet, com és el de diari, a la xarxa? Cervera es pregunta, per exemple, perquè els diaris a Internet continuen estant dividits per seccions, quan moltes vegades l’etiquetatge que decideix a quina secció pertany cada notícia és incorrecte i confús. Explicava, el professor, que si els diaris impresos estaven dividits per seccions era purament per raons econòmiques i d’espai: per repartir les pàgines i per repartir el treball.. Però, hi ha a Internet problema d’espai, quan es tracta d’un lloc infinit?

En qüestions com aquestes és on, a ulls de José Cervera, l’adaptació a l’ecosistema falla: En pretendre mantenir al preu que siga unes espècies inadaptades a un medi nou i molt diferent a l’anterior. Perquè no ens enganyem, si els periòdics diaris de tipus generalista són així no és per raons periodístiques, si no per raons purament econòmiques: si no llances un periòdic dirigit a una massa, a un gran nombre de gent, el negoci no és rendible. Però... Internet? Internet és un mitjà de masses? Ha de ser-ho per resultar rendible? Cervera exposà que els mitjans generalistes resulten “grisos” i “anodins”, per oferir una informació que satisfà a tothom però no de manera completa. “A la gent ja no li interessa que un mitjà oferisca molta informació, perquè hui la informació la tens a un clic de distància”, argumentava el professor.

El futur, segons el ponent, està en l’especialització. L’espècie s’haurà d’adaptar de forma que puga arribar a diferents sectors de la població, que cada dia es troba més segmentada. El futur de l’espècie periodística està, des del seu punt de vista, en una diversitat de mitjans online específics per a diferents segments de la ciutadania, dirigits a públics específics amb característiques comunes. D’eixa manera, els mitjans aconseguiran satisfer d’una manera completa a diferents sectors de la societat. El periodista defensa la seua tesi en les noves estratègies de la publicitat, que es caracteritzen per estar cada vegada més personalitzades, més dirigides a un públic estratègic. Segons el professor, amb els diaris ocorrerà el mateix. I resultarà rendible: “el futur està en les petites empreses. En aquest nou escenari, les grans empreses poc tenen a fer. Les xicotetes empreses, productores d’un mitjà especialitzat, composat per treballadors especialistes d’un àmbit concret de la informació, ben organitzades i amb un públic d’uns 100.000 consumidors, són el futur”. Així, concloïa Cervera, “la societat del futur estarà cohesionada per una xarxa i no per una manta. La manta que cobria a tots per igual i que era la informació generalista quedarà relegada per una xarxa composada per diferents fils que uniran diversos segments de la població, cohesionats entre sí per afinitats d’edat, d’estudis, d’interessos, etc”.

José Vicente Bernabeu Pardo

5 comentarios:

Vicente dijo...

Está claro que inernet es el nuevo terreno de juego para muchos profesionales y empresas, aunque el problema lo veo en la dependencia casi total de las grandes corporaciones y empresas de telecomunicación. Si algún día alguien quiere dar un golpe de estado empezará sin duda por cortar las comunicaciones informáticas.

Selector de noticias dijo...

127 violaciones contra la libertad de expresión desde el golpe de estado en Honduras

Así lo denuncia el Comité por la Libre Expresión y la Fundación Democracia sin Fronteras, que confían en que las elecciones del 29 de noviembre normalizen la situación del país.

Mathilde dijo...

Un artículo muy interesante. Aunque no domino el valenciano creo que lo he entendido bien. Mira por donde, buscando me he encontrato este texto (lo sorprendente es la fecha en la que fue escrito).

"John Gilmore imaginaba una Internet en el que los ciudadanos se protegían no mediante leyes, sino con física y matemáticas. Me encanta esa intuición, pero creo que está lastrada todavía con la idea de "protección". Vive todavía en el viejo modelo de la utopía de la Red sin conexión con el mundo real. La matemática y la física nos dan protección, pero también nos dan instrumentos de construcción. La nueva Atlántida ya no es una Red autorreferencial sin leyes pero sin contacto con el mundo exterior: es un mundo real en el que nuestras acciones políticas, sociales y culturales están potenciadas por una serie de herramientas y servicios en la red. Unas herramientas y servicios que, en buena parte, hace que no nos tengamos que preocupar por las leyes que los políticos quieran aprobar, pues habremos construido un mundo a nuestra medida".

David Casacuberta, "The next generation", publicado en Kriptópolis, 2-12-2002

Anónimo dijo...

si te vas pedre?
ahi basseta el valencià
el correcte seria :
si et vas pedre

valenciana dijo...

Ahi basseta?
Ai anónimo, anónimo! El correcte és ai basseta.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È