viernes, 27 de noviembre de 2009

Renovar-se o morir (1)

La teoria de la selecció natural de Darwin està de moda. Hui, a 150 anys de la seua publicació, està més d’actualitat que mai. I no ho dic precisament perquè, amb el natalici de la seua publicació, decenes d’editors hagen vist en la trencadora obra del científic anglés una possibilitat de fer diners, envaint llibreries i prestatgeries de tot el món amb la reedidició de “L’origen de les espècies”, no. Ho dic perquè això de la selecció natural és una fenomen que els ciutadans estem veient dia rere dia, just al davant nostre, potser sense adonar-nos’en. La selecció natural s’està produïnt a l’ecosistema més salvatge que l’home mai ha conegut. No es tracta, doncs, ni del desert ni dels boscos tropicals...

Es tracta, com hauran endevinat, de l’eco-sistema capitalista! Eixe ferotge “sistema” que es troba en perill a causa d’una glaciació que ha arribat al nostre entorn en forma de crisi, provocada per la imprudent i avariciosa acció dels especuladors financers d’Occident. Aqueixa glaciació, que ha deixat a més d’un “compost i sense nuvi”, està fent que les espècies que habiten l’eco-sistema capitalista estiguen veient-se forçades a adaptar-se als nous temps si no volen desaparéixer. I així com els animals i les plantes hem anat mutant i evolucionant al llarg de la nostra història, per tal de sobreviure, les empreses i els empresaris van canviant, mutant, evolucionant com poden, amb l’objectiu primordial de fer-se un lloc als nous temps que arriben i que, com sempre passa, ens han pillat desprevinguts i amb els deures sense fer.

I és d’això mateix, d’adaptacions, del que va vindre a parlar el darrer dimecres el senyor José Cervera a la Facultat de Filología, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Cervera, periodista i professor col·legiat de la universitat Juan Carlos I de Madrid i autor del bloc en internet http://www.perogrullo.com/, centrà la seua ponència en una espècie que, des de la seua aparició dins l’eco-sistema capitalista, ha viscut una evolució i una adaptació enorme, però que, amb els canvis proudïts per la glaciació de què parlàvem, es troba en perill: el periodisme.
En una intervenció d’al voltant d’una hora, José Cervera va donar unes quantes raons de perquè el periodisme, entés com s’ha entés fins ara, no té cabuda als temps que corren i ha proposat algunes possibles adaptacions que aquesta espècie haurà de dur a terme si pretén sobreviure a aquest eco-sistema en continu canvi. Així, el periodista va fer émfasi en remarcar que mentre la societat continue associant periodisme i diari com a sinònims, res no podrà canviar. Cervera explicà que el diari, entés com a peròdic de tirada diària, tenia sentit en el context en què va néixer, quan hi havia un problema de manca d’informació. En aquell moment, si alguna persona volia saber què estava ocorreguent a la Xina, havia de comprar el Times i pagar per ell. En eixe context i en cap altre van sorgir els diaris: un paquet d’informació diària on s’oferien les notícies més rellevants, en forma de “promesa al lector” de que, dins eixe bloc de fulls, es trovaba tot allò que el lector “necessitava conéixer per a la seua vida”. La figura del redactor en cap decidia què era important i què no, què era notícia i què no, i la gent estava disposada a rebre eixe paquet d’informació i de pagar per ell, perquè no tenia cap altre mitjà per estar informada del què passava més enllà del seu entorn.

José Vicente Bernabeu Pardo

(Continuará)

4 comentarios:

Selector de noticias dijo...

Los E-Books son más ecológicos que los libros en papel

El uso de un sólo lector de libro electrónico ahorraría anualmente la emisión de 168 kilogramos de CO2 contando el desplazamiento de la compra de 22,5 libros físicos.

Vicente dijo...

Si pudieramos evitar pagar por las noticias, no pagaríamos. Por eso triunfa la prensa digital y por eso las grandes empresas editoriales están buscando la forma de rentabilizar sus ediciones digitales.

Anónimo dijo...

Si lo de la selección natural funcionase de verdad, el PP debería extinguirse en Ibi para siempre, porque no hay ni un concejal que merezca ser guardado como simiente.

Anónimo dijo...

Esta tarde en el canal tv de la national geographic vi un documental,hablaban de la reconquista, y como telon de fondo estaba la alhambra, como se construllo quien fueron los reyes nazaries........Decian que una vez que los reinos de castilla y aragon se fusionaron por medio del matrimonio de isabel y fernando, estos a finales del 1480 conquistaron granada, y la alhambra......y bla bla bla y todo eso......

Ahora algunos de vosotros pensareis que el kif esta mas mal de lo que parece,que no pipols

Pues ayer o el otro dia, no se, se descubrio una tumba en cataluña de un tal Pedro II de aragon, rey de aragon, valencia, y conde de barcelona, sus restos se encontraron en un sacofrago de piedra........y bla bla bla.

Tambien ayer creo que fue, doce periodicos de cataluña publicaban todos a la vez un comunicado defendiendo la dignidad catalana y demas jilipolleces ( lo de jilipolleces lo digo yo, quede claro) Tambien esos periodicos publicaban el allazgo del tal pedro II o pere II lo curioso de todo esto es que no decian nada del reino de aragon, se referian a la corona, catalanoaragonesa, (mirar los periodicos de ese dia y lo leeis )

No se, o si se, me estoi liando. Bueno que no se si a partir de ahora cuando me refiera al reino de aragon, le llamare la corona catalanoaragonesa, y a fernando el catolico le llamare fernando el de la corona catalanoaragonesa, o sera muy riguroso llamar a si al creador de españa, y al que puso la pàsta para descubrir america.

Tampoco lo tengo muy claro, que en pleno siglo XXI vengan a contarnos milongas de un rey de aragon del siglo XIII que por lo visto la palmo en cataluña.

Yo pienso que esta chorradas son las que le estan haciendo mucho daño al pueblo catalan. Pero como dijo el calamaro, eso de que la constitucion es para los españoles como la blibia.......bla bla.A ver si ese estatut de una puta vez se convierte en constitucional, no el estatut de esos, si no el de todos, empezando por el de la rioja, por ejemplo.

(Joe kif lo as bordao, vas a mas muchacho, yo pienso que al fernando el catolico habia que llamarle a partir de ahora, " fernando el de los paisos catalans") Vale jefe, o "fernando el del barça" que mas da, yo no se.. jefe, ¿que pensaran de todo esto los aragoneses,? ( ya ves kif, y los valencianos, que estan con ese que les conquisto que no cagan, el jauma I, ahora resulta que el jauma I es del barça,y de cornellac como los estopa, mariasantisimaaa) Es verdad jefe el jauma llego aqui los conquisto le dio ostias por un tubo, les cambio el idioma las costumbres y asta el dios, y encima el jauma en estas tierras es un tio importante,lo que hay que ver. ( Ya ves kif una cosa parecida al jenocidio americano de unos años despues, Lo de america como ya tenian practica les costo menos......)

El Kif y su Jefe

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È