miércoles, 29 de octubre de 2008

Cara i creu de la nostra realitat

Estos últims dies he tingut un parell d'experiències que no sabria definir molt bé, perquè estic dubtant entre qualificar-les de gratificants o decepcionants, encara que potser han sigut ambdós coses.

El dilluns a la nit vaig assistir en el Polivalent a la reunió del Fòrum de Participació Ciutadana, que és un dels objectius de la implantació de l'Agenda 21 en el nostre municipi i en el que la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament està posant prou interés. La idea és meravellosa, perquè es tracta d'implantar un sistema de participació ciutadana en la presa de decisions que afecten els ciutadans, especialment en temes mediambientals, però també en altres.

No obstant això, l'escassa assistència (a penes una dotzena de persones) demostra que el projecte està molt cru. Potser s'hauria de fer un esforç des de l'Ajuntament i des dels Grups Polítics municipals per a divulgar la iniciativa i aconseguir una major implicació de ciutadans i associacions, encara que també és cert que estem en la fase d'arrancada i és d'esperar que vagen sumant-se persones interessades en este atractiu Fòrum (ací tens accés al full d'inscripció). Crec que el principal serà que els assistents a estes reunions perceben que realment estan fent una cosa positiva i que els seus acords o decisions són preses seriosament pels polítics locals.

I anit vaig assistir a una conferència en l'Arxiu Històric Municipal a càrrec de Josep Albert Cortés i Garrido, director Gerent de la Fundació C.V. MARQ, sobre "La protecció del patrimoni historicoarqueològic: nous reptes". Com deia, va ser gratificant escoltar un professional com Josep Albert explicar l'evolució del concepte de "patrimoni" al llarg de la història, fins a arribar a una situació actual en què el patrimoni no es concep com una cosa estàtica o purament cultural, sinó com algo transversal e interdisciplinar, que comprén la història, l'urbanisme, la cultura, l'art, la indústria, la societat, ...

Se'm van posar les dents llargues quan vaig contemplar les fotografies de les intervencions que la Diputació està realitzant a Castell de Castells (abrics i coves amb pintures rupestres), o en la "Isleta de Campello" o en el Tossal de Manises, exemples tots ells de com pot resultar para d'interessant un poble traure partit dels seus tresors històrics i arqueològics.

Al mateix temps, la decepció deriva de comprovar el poc interés que tenim a Ibi a protegir l'escàs patrimoni històric o arqueològic que ens queda. L'exemple més clar el tenim en el Museu del Joguet, que ha passat de ser un projecte ambiciós de crear un museu viu que incorporara inclús la fabricació dels joguets als ulls dels visitants, a quedar en una espècie de dic sec administratiu a l'expectativa de que "...nos lo creamos todos". Però hi ha molts altres exemples de patrimoni o conjunts patrimonials que podrien donar molt de joc: la recuperació i restauració de pous de neu o el conjunt format pels Molins del Barranc dels Molins, les séquies que porten l'aigua de reg a tot el terme, el Molí de Paper, la Bassa del Sindicat de Regants, els llavadors, etc.

Tinc una sana enveja d'aquells pobles que han apostat seriosament per la protecció i que en poc de temps inclús estan rendibilitzant econòmicament eixa inversió en història i en cultura. Espere que algun dia puguem dir una cosa semblant d'Ibi.

7 comentarios:

Anónimo dijo...

Yo estoy convencido de que la aplicación de la Agenda 21 pura y dura no le interesa a los políticos. La participación ciudadana nunca ha sido bien vista por el poder. No hay más que ver en lo que se han convertido las asociaciones de vecinos: montar una fiesta al año y punto.

Anónimo dijo...

Por desgracia hoy en día solo existe una forma eficaz de proteger el patrimonio: denunciar en la Guardia Civil todas las agresiones que se cometen. Resulta lamentable ver la pasividad de las administraciones locales y autonómicas a la hora de afrontar estos problemas.

Anónimo dijo...

Per als jóvens l'Agenda 21 podria ser un instrument molt interessant per a iniciar-se en la vida social i política del municipi. Tindrien una forma de fer propostes, debatre-les i traslladar-les als partits polítics, participant activament en algunes decisions importants. Jo proposaria fer un poc de "campanya" pels instituts o entre els universitaris, a veure si la gent s'anima.

Penya l´Estepec dijo...

Muy buenas... Somos un grupo de amigos que nos gusta la montaña y el medio ambiente. Acabamos de empezar con esto del Blogspot y ha sido una alegria ver que hay gente de Ibi que no se quiere lucrar por todo lo que haga... un claro ejemplo es este blog. Esperamos que veais las fotos y compartais experiencias con nosotros... Un cordial saludo.

Anónimo dijo...

Atención, importante, el PP de Ibi apoya a Manuel Fenoll, Alcalde de Benidorm en la lucha por la presidencia del partido en la provincia. El contrincante es José Joaquín Ripoll, zaplanista a tope, actual presidente de la diputación. Espero que nuestros paisanos hayan acertado en la apuesta porque de lo contrario nos quedaremos también sin el dinero de la diputación.

Anónimo dijo...

VENDO CASTILLO EN RUINAS, MAS 3500 METROS DE TERRENO , TODO LLANO, CASTILLO TODO DE PIEDRA, CON ARCADAS, CISTERNA DE AGUA, TINAS PARA VINO Y ACEITE, EN AQUELLOS TIEMPOS, SE PUEDE REMODELAR SIN NINGUN PROBLEMA, SIEMPRE DE PIEDRA,....... LOS 3500 METROS DE TERRENO TODO LLANO ESTAN DESTINADOS A ZONA VERDE, PERO SIEMPRE PROPIEDAD DEL DUEÑO DEL CASTILLO, EL QUE LO COMPRE, TIENE UNAS VISTAS IMPRESIONANTES, ALTURA SOBRE EL NIVEL DEL MAR,... DE UNOS 600 METROS, MAS O MENOS,.... A 80 KILOMETROS DE BARNA, A 30 KILOMETROS DE IGUALADA, A 65 KILOMETROS DE LERIDA ..... AGUA Y LUZ A 20 METROS ,....... BUEN ACCESO POR CARRETERA ..... PARA MAS INFORMACION AL .......... 607. 68. 46. 68 .............

Anónimo dijo...

¿Sabrán estos lo que es la Agenda21?.
En vez de tantas reuniones y tanto foro ciudadano, más vale que se den una vuelta por los alrededores de Villalobos y vean las obras, presuntamente,ilegales que se están haciendo en suelo no urbanizable y de especial protección.Tambien deberian de ver la cantidad de vertederos ilegales que hay repartidos por todo el término municipal de Ibi.El despilfarro de agua con los famosos huertos derrochadores que han montado en los parques urbanos ,regados con agua potable mientras se tiran excedentes de agua de riego a los barrancos.O las numerosas fugas en la red,que a veces tardan meses en repararlas.
Y todavia quieren que la gente crea en esta farsa de agenda21 que han montado en Ibi,que solo sirve para hacerse propaganda el PP y malgastar el dinero de todos.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È