sábado, 5 de julio de 2008

La Font Roja es del poble !

El dijous a la nit, en el Club d'Amics de la UNESCO d'Alcoi, vaig assistir a una assemblea convocada per la Colla Ecologista La Carrasca per a informar sobre el projecte d'Hotel en la Font Roja.

El saló estava replet de persones que a títol individual o com a representants de distintes associacions i partits polítics, han decidit unir esforços i mobilitzar-se contra este absurd projecte abanderad pel Partit Popular alcoià i que compta amb fortes reticències entre els propis membres del Consell Rector del Parc.

Tot apunta que l'equip de govern de l'Ajuntament d'Alcoi ha preparat minuciosament un assalt al parc dirigit a eliminar usos públics tradicionals (com els coneguts "paelleros") i privatitzar el màxim d'instal·lacions. La Carrasca considera "escandalosa" la forma en què els plecs se supediten als interessos generals de l'empresa concessionària. Segons afirmen els ecologistes, "no establixen cap requisit mínim de solvència; el cànon de la licitació és ridícul; no s'establixen penalitzacions per als danys que poguera ocasionar el concessionari a l'entorn on es pretén ubicar l'hotel; no s'inclou cap mecanisme per a mesurar la qualitat del servici que hauria d'oferir el concessionari, ni se li exigix cap norma de gestió mediambiental; no es concreta un calendari mínim en què l'establiment hauria de donar servici; i no s'exigix una puntuació mínima per a poder ser seleccionat com a adjudicatari de la concessió".

L'única empresa que opta al concurs per a la construcció de l'hotel de la Font Roja, la firma madrilenya "Promociones Hoteleras Vacacionales S.A.", planteja en la seua proposta la construcció d'un complex turístic en el parc natural, que inclouria (a més d'un hotel de 55 habitacions), un alberg, dos cafeteries, un restaurant i una zona de spa amb piscina coberta. Un dia d'estos contaré algunes curioses coincidències entre esta societat, el seu administrador únic i altres empreses amb "negocis" en la Foia de Castalla.

Personalment, vaig quedar sorprés per alguns detalls que desconeixia (possiblement per falta d'informació). Fins fa un parell de dies jo pensava que l'Hotel s'instal·laria en l'edifici que ja va tindre este ús fins a la dècada dels 70, però ara m'assabente que esta instal·lació serà de nova construcció i ocuparà l'espai dels antics xalets (foto propia a la dreta), respecte als quals el Síndic de Greuges va recordar en el seu dia l'obligació de conservar-los i rehabilitar-los.

L'Ajuntament d'Alcoi ha preparat un vestit a mida de la futura concessionària; el plec de condicions s'ha canviat per a ajustar-lo a les "noves necessitats" (però sense rebre el vistiplau del Consell Rector); es permetrà a l'empresa disposar de tots els espais pròxims que necessite per a exercir la seua activitat; se li entregarà la concessió per a 40 anys, ampliable per 20 anys més; l'Ajuntament s'obliga a subministrar l'aigua necessària (el que obligarà a una obra de canalització de gran envergadura); i un llarg etcètera de "avantatges" que contrasten amb les limitacions que s'han posat als propietaris i usuaris del paratge.

I tot això amb contra el pagament una mòdica quantitat: menys de 6.000 € anuals (segons es va comentar entre els assistents a l'assemblea, el concessionari de la cafeteria del Poliderportivo d'Alcoi paga el doble).

Per si tot l'anterior no fóra prou sospitós, hi ha indicis d'altres il·legalitats, perquè pareix es que d'acord amb la normativa del parc, els antics xalets no poden demolir-se, sinó que obliga a conservar-los i restaurar-los.

El Plenari de l'Ajuntament d'Ibi, al juny del 2005, va aprovar per majoria (amb l'abstenció del Partit Popular) una moció en contra d'este projecte. Des d'EUPV critiquem total i absolutament este projecte mastodòntic, innecessari i discutible des del punt de vista de la sostenibilitat ambiental, i ens sumarem a totes les mobilitzacions es que posen en marxa per a frenar este atemptat a un dels pocs llocs emblemàtics que tenim en el nostre terme municipal.

8 comentarios:

Santi dijo...

Es curioso, tu y yo Jose Vicente tenemos un conocido que tiene una propiedad (casa de campo y terrenos) ubicados todos dentro de los límites del Parque Natural, y hasta para cambiar una puerta de su casa tiene que pedir permiso a siete instancias!! Si a este hombre le dejaran hacer un hotel en su terreno (dicho sea de paso en un emplazamiento tan bueno como la Fuente Roja) por el módico precio de 6000 euros/año, pues igual no se lo pensaba dos veces!!!

El paraje de la Font Roja se conserva como se conserva porque tradicionalmente ha estado en manos privadas y el pueblo le ha tenido un cariño especial a la zona del santuario. Sólo así se explica que este paraje haya sobrevivido a la autarquía en tiempos de Franco, a los incendios de finales del siglo pasado, a la sobre explotación de los bosques de primeros de siglo XX, etc., etc.

Pero paradojicamente la única zona de todo el parque a la que el pueblo ha tenido libre acceso y disfrute (la del santuario y paelleros) es la que ahora se quiere de una forma sibilina y traicionera privatizar.

Yo me jacto sin modestia de ser un gran conocedor de los rincones de este parque natural. Dudo que me falte alguno por conocer y estoy seguro de poder recorrer todas sus sendas practicamente con los ojos cerrados, de tantas y tantas caminatas que por su interior he dado. Me entristece sobremanera que ahora se quiera hacer este atentado a la sociedad que ha contribuido a conservar tan bien el (casi) único paraje natural virgen de bosque mediterraneo de toda la Comunidad Valenciana. Si este "sacrificio" se hiciera por 600.000 euros al año, pase, pero por 6000 euros.... ¡que bajo nos vendemos!

Además preparaos para en los próximos dos años ver un atentado ecológico detrás de otro. Primero será que la carretera no da para subir todos los materiales de construcción, y se ampliará la carretera. Luego que hay que talar 20 ó 30 árboles que nos molestan para construir, luego que si hay que prolongar la carretera hasta donde queremos el hotel, más tarde que si hacemos un ascensor para subir a la cima, para que los turistas no se cansen....

Sólo el empecinamiento alcoyano puede salvar el paraje de la privatización, y eso si le ponen el empeño que le ponen a todo lo que se proponen. Del poder de convocatoria de La Carrasca y otras entidades opuestas al proyecto depende de que éste no se haga, ¡unámonos a ellos!!

Anónimo dijo...

Completamente de acuerdo con Santi. Los políticos, todos, y los PP no son una excepción, no quieren movilizaciones o se asustan cuando ven a la gente de cara. Hay que unirse contra la barbarie. ¿Acaso en todo el término de Alcoy no hay sitio para hacer un Hotel? ¿Tiene que ser justo encima del caño por donde mana el agua de la Fuente Roja?

Jordiet dijo...

No hi ha res a fer. Alcoi és un poble mort. Ara es diu Alcoy, i l'estan soterrant. La seua gent i les entitats socials i culturals, estan més preocupades per mantindre "les petites paradetes" de cadascú, que per impedir les destrosses i les operacions vergonyoses (on és la fiscaliiiaaa???). Tindrem "berenars" per als iaios. "Verbenes" als barris. Congressos de "lo que sea, con tal que lo parezca, aunque sólo venda humo". Xerrameca i xuleria, com fins ara. Paisatges regalats als amics. Teatres regalats als amics. Hotels en la Font Roja regalats als amics. Parquings regalats als amics. Kioscos y hamburgueseries regalats als amics. Alcoi sencer regalat als amics. Xé, quants amics que tindrem. Ens portaran flors al cementeri?
Requiescat in pace.

Hotelero dijo...

Pues a mi me parece estupendo que se monte un hotel, siempre y cuando se respete la naturaleza.
Yo subo mucho a la fuente roja, y en los meses de abril, mayo, septiembre y demas meses de otoño e invierno, la fuente roja esta desierta.

Yo creo que es muy egoista por vuestra parte no compartir con gente que le puede sentar muy bien para su salud pasar unos días en este hotel, creo que es bueno para la conservacion de la fuente roja y sobre todo creo que nos hace mas solidarios con otra gente

Dimoni de xiquet dijo...

L'estudi de viabilitat elaborat per l'Ajuntament no justifica la necessitat d'aquesta instal·lació i ni tan sols inclou un estudi d'impacte ambiental ni una avaluació de la capacitat de càrrega del paratge; això sí, és molt clar quan afirma que per a garantir la rendibilitat econòmica de l'hotel caldrà duplicar el nombre de visitants anuals fins arribar a 100.000.
A més a més, per a construir l'hotel pretenen enderrocar tot un conjunt d'edificacions de descans de principis del segle XX, protegides per la normativa del Parc i pel Catàleg d'Edificis d'Interés d'Alcoi, amb l'excusa que algunes es troben en estat de ruïna.

Anónimo dijo...

Argumentar que la puesta en marcha del Hotel en la Fuente Roja sería beneficiosa para la economía alcoyana o ayudaria a luchar contra e paro o a la falta de tirón de la oferta turística de la comarca sería una pretensión infantil si tras ella no se quisiera esconder la gravedad de intentar mediante afirmaciones del todo incorrectas y tendenciosas influenciar tanto en la opinión pública como en el desarrollo de un proceso de adjudicación más que dudoso que acabará en los tribunales.

Santi dijo...

Al hotelero:
Dudo que encuentres el paraje desierto nunca, siempre hay alguien por la Font Roja. Ahora bien, masificiación sólo en momentos puntuales, y no es buena. Precisamente el nivel de conservación que se puede dar en el parque natural es debido, entre otras cosas, a que la presión del hombre no ha sido excesiva en muchos momentos.
Y no es ser egoista intentar conservar. Yo no estoy en contra del desarrollo sostenible, estoy en contra del desarrollismo salvaje a toda costa, y la historia del hotel éste es eso, una salvajada. Te puedo nombrar unos cuantos Masos que están abandonados en la periferia del parque, en los que perfectamente se puede montar un establecimiento hotelero como el que quieren hacer. Pásate por el Mas de la Safranera, ejemplo de buen gusto y sostenibilidad.
Y llegar a los 100.000 visitantes/año..... pues no hay que hacer publicidad para eso, no. Eso nos da unos dos mil visitantes por semana... menuda barbaridad!!!
Y además el precio y el sistema de concesión, absurdamente barato y claramente discrecional.
Como dice uno de los opinantes ¿dónde está la fiscalía?

Anónimo dijo...

ME PARECE VERGONZOSO QUE LO POCO QUE NOS QUEDA PARA PODER DE LA NATURALEZA Y QUE DEJEMOS QUE NOS LO QUITEN .
VALE ...¡ YA ESTA BIEN DE SER COMODOS EN EL SOFA Y DE ECHALER TODAS LAS CULPAS A LOS POLITICOS . Y POR PRIMERA VEZ UNAMONOS TODOS SI QUEREMOS QUE ALGUN DIA NUESRTOS ,HIJOS , NIETOS , SEPAN QUE ES LA NATURALEZA , Y QUE DISFRUNTEN COMO NOSOTROS . POR FAVOR DEJEMOS DE ECHAR LA CULPA A LOS POLITICOS Y AGAMOS ALGO QUE LA POLITICA SOMOS TODOS , QUE LUEGO NOS GUSTA CRITICAR POR LO ALTO SIN HACER NADA.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È