martes, 6 de mayo de 2008

Perills de l'agricultura moderna

Dos recents estudis denuncien l'alt impacte de l'actual model agrícola en el deteriorament dels recursos naturals, el canvi climàtic o l'augment de la pobresa. El món s'haurà d'enfrontar a disturbis socials i desastres mediambientals si l'agricultura no es reforma radicalment.

Per un costat, la "Evaluación Internacional de las Ciencias y Tecnologías Agrícolas para el Desarrollo" (IAASTD), una iniciativa adoptada pel Banc Mundial i l'Organització de les nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), ha donat a conéixer un informe que repassa l'estat de l'agricultura en el món, i es deté en aspectes com els biocombustibles, els organismes genèticament modificats o el canvi climàtic.


L'estudi, que han participat durant tres anys 400 científics internacionals, experts institucionals i representants de la societat civil i el sector privat, afirma que si es continua amb la tendència actual de producció i distribució agrícola, "s'esgotaran els nostres recursos i es posarà en perill el futur dels nostres fills". Els responsables de l'estudi reconeixen que el desenrotllament de l'agricultura ha millorat la productivitat, però els seus beneficis s'han repartit de forma desigual i amb un cost social i ambiental considerable.

L'augment global dels preus d'aliments bàsics és una conseqüència. Per exemple, des de març del 2007 els preus de la soja i el blat han augmentat respectivament en un 87% i 130%, mentres que les reserves mundials de cereals estan baix mínims. Així mateix, alerten, es preveuen majors pujades en els preus de l'arròs, la dacsa i el blat.

Per això, els experts d'este estudi recomanen que l'agricultura combine estratègies de productivitat amb la protecció dels recursos naturals i amb les pràctiques "agroecològiques". En este sentit, s'aconsella utilitzar adobs naturals i llavors tradicionals, intensificar els processos naturals, o acostar més la producció agrícola i els consumidors a qui va destinada.

Per la seua part, Greenpeace presentava a principis d'any un informe en què detallava els efectes directes i indirectes de l'agricultura sobre el canvi climàtic. El seu responsable, Pete Smith, professor de Ciències Biològiques de la Universitat escocesa d'Aberdeen, subratlla l'enorme potencial del model intensiu actual per a convertir-se en un dels majors productors de gasos d'efecte hivernacle (GEI).

L'estudi apunta algunes solucions per a reduir este impacte ambiental, com la generalització de pràctiques agràries sostenibles que fixen carboni en el sòl, la reducció de l'ús de fertilitzants o la disminució del consum de carn i derivats animals en els països desenrotllats.

5 comentarios:

Iberut dijo...

¿No te parece que todo esto suena muy alarmista? Yo no niego que pueda haber problemas o que los haya actualmente, pero eso de "disturbios sociales" o "desastres medioambientales" me parece una exageración.

ASAJA dijo...

Es imprescindible apostar por una agricultura sostenible basada en practicas agropecuarias que ponen énfasis en el medio ambiente, enfocadas a garantizar la sostenibilidad de la explotación de las tierras para nosotros y las generaciones futuras.

Los cambios en las prácticas tradicionales de los pequeños productores deben ser los mínimos imprescindibles para fortalecer el rendimiento de la tierra y la protección del medio ambiente.

Para lograrlo, los jóvenes agricultores impulsan actividades de capacitación que permiten realizar una reflexión sobre nuestro entorno y desarrollar una conciencia ambientalista.

Anónimo dijo...

La tecnología nunca es una panacea universal. Aplicada a la agricultura genera nuevos problemas derivados de la creciente demanda de alimentos.
Tal y como se practica hoy en día la agricultura es insostenible (grande pérdidas de superficie de suelo o técnicas de modificación genética de plantas de imprevisibles consecuencias son sólo dos de los ejemplos).

Basseta dijo...

Me permito la libertad de recomendar a iberut la lectura de alguna de las recientes noticias que hablan de "disturbios", como por ejemplo, el motín y huelga general en Haití, con al menos cinco muertos y 60 heridos a causa de las manifestaciones “contra el hambre” y la huelga general que se inició el 7 de abril.

Si prefiere la prensa salmón, puede leer la noticia titulada China dominará la economía en 2020, publicada en 5Días, en la que se trata, entre otros temas, el de la violencia social a cuenta de la carestía de los alimentos, que va a marcar este año.

Son sólo dos ejemplos recientes de que el asunto puede acabar desbordando a los gobiernos.

Si el tema interesa se puede acudir un blog sobre Actualidad Económica del Perú que recoge decenas de noticas relacionadas con toda esta problemática.

Vicent dijo...

Cap dels líders mundials que es van reunir fa poc a Washington, tots ells molt preocupats per la fam, per la regressió i, sobretot, per les possibles revolucions, va proposar una reforma agrària: la redistribució de la terra als llauradors i agricultors per a la producció d'aliments. Cap de tots estos "mandamases" va proposar una mínima reforma en matèries com els controls de preus i beneficis, o la reconversió de l'ús de la terra per a la producció agrícola. Cap d'estos "sabelotodo" va proposar la il·legalització de l'especulació en futurs de béns bàsics en les bosses de tot el món. No és res estrany que el FMI "pronostique" que els preus dels aliments continuaran augmentant fins al 2010.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È