sábado, 5 de abril de 2008

Ibi ja és castellà

He pres prestat el títol d'esta entrada d'una carta al director que venia publicada en el diari Informació d'ahir, firmada per Elvira Sanjuán Sanjuán, a qui no conec personalment i no tinc forma de demanar-li permís exprés per a reproduir la seua missiva.

No obstant això, crec que quan una persona envia una carta a un periòdic, el que pretén és donar a conéixer una opinió i per aixó espere que no es moleste amb mi per reproduir ací eixe mateix text. La carta diu el següent:


Acabe de donar-me compte que el meu poble és definitivament castellà... a veure que no te res de roí, però és un fet que ja està comprovat i a mi particularment m´afecta. Poc a poc he vist com el valencià ha anat perdent importància amb el vist-i-plau dels nostres governants i dels propis valencians que no han volgut conservar la seua llengua per temor a ser massa «nacionalistes», és la por que la dreta sempre ens ha clavat... defensar la nostra llengua i els nostres valors ens apropava massa als veïns catalans. Ara, gràcies a eixes persones que han parlat als seus fills en castellà, a l´Ajuntament que no ha promogut l´us de la llengua, a les festes majors que soles conserven el valencià en el nom, a la poca voluntareïtat de les persones per estudiar i perfeccionar la parla (i no dic l´escriptura!). Ara definitivament el meu poble és castellà, ni tan sols «castencià» com diu un bon amic meu. I perquè ara me n´he adonat d´esta situació? Perque va vindre Albena Teatre i va representar la seua obra en castellà. Gràcies al grup per obrir-me els ulls. Ara ja ho sé.

Elvira té raó. Jo també vaig assistir a la representació de l'obra "Gosses", de Albena Teatre, convençut que seria en valencià. Va ser curiós comprovar que els actors tenien accent i, per alguna relliscada, se'ls notava que estaven acostumats a representar l'obra en valencià.

Però hi ha més exemples d'esta castellanització que denuncia Elvira. Ja en el seu dia vaig parlar en esta mateixa bitàcola del sorprenent fet que en el Concurs de Narrativa Infantil, que s'organitza per l'Ajuntament d'Ibi, fóra obligatori l'ús de l'idioma castellà per a optar als premis importants.

I ara fa unes setmanes es va publicar en la pàgina web de l'Ajuntament d'Ibi un fullet amb la convocatòria dels premis iBiJvN’08 , que són una sèrie de concursos en què la Regidoria de Joventut ha volgut "... reflejar la variedad cultural y artística de la que los jóvenes pueden dar ejemplo" (sic).

Entre els concursos hi ha un de monòlegs i les bases diuen el següent:

CARACTERÍSTICAS DE LOS MONÓLOGOS: El monólogo entregado será humorístico, un texto original del propio artista, y que no haya sido publicado ni premiado en anteriores concursos. Deberá estar escrito y desarrollado en castellano. Texto mecanografiado a doble espacio con un mínimo de 500 palabras.
On està la varietat cultural i artística? Els que escriuen en valencià no són jóvens? Per a la Regidoria de Joventut no es pot donar exemple escrivint en valencià?

11 comentarios:

Mari dijo...

És molt fort, massa, ja fa temps que ho dic.

A l'entrada al poble ens donen la venvinguda a la "Ciudad del Juguete", al museu del joguet ens passen un audiovisual només en castellà i la rotulació de les mostres també està en castellà, la regidoria de cultura contracta majorment espectacles en castellà (arribant al colmo en el que esteu contant), el tema dels concursos ja arriba a ser de jutjat de guàrdia...

Pareix que a Ibi, les plaques amb els noms dels carrers, de ceràmica i en valencià, són només un complement folclòric... per que no puguem dir que no es cuiden les tradicions.

Santi dijo...

No xarrem ja de complir la Lley de Us i ensenyament del Valencià en Ibi. Es lo que te la dreta pepera, que clavant-mos por en el nacionalisme catalá mos ha fet un poble nacionalista ¡castellá! Viva el Imperio!! Viva Isabel La Católica!! ¡¡Viva la tortilla de patatas!! ¡Abajo el aspencat de tomaca!
Com diu la meua dona, la culpa de tot aço la tenim els valencians, que per una educació mal entesa o per esnobisme, fem us del castellá i mos olvidem de gastar la llengua en la que les nostres mares mos bressolaven cuan erem nadons.

Claudio dijo...

No deuría extranyar-mos que pase aixó en Ibi.
Els que ens governen, no coneixen el valencià, no saben parlar-lo ni escriure-l.
Sempre s'ha dit que no es pot estimar el que no es coneix. A ells els fa vergonya parlar-lo, i creuen que el valencià es un símbol de l'esquerra, i que la senyera espanyola es un símbol de la dreta. Dos errors tan grans com creure que el valencià es diferent, gramaticalment, del catalá.
Si anem a vore, resulta que el valencià es més vell que el propi castellá, que va naixer com a llengua-pont per a poder entendres els diferents pobles de la península.
Esta gent no estima l'arc iris. No més volen el blau. L'uniformitat, el que a ells el agrada. Intolerancia total.
Pèro, están ahi perque nosaltres volem. ¿De qué ens queixem?

Ana dijo...

El mejor ejemplo de político valenciano ha sido hasta hace poco Eduardo Zaplana, que ya tiene guasa la cosa. Yo de mayor quiero ser político y hacerme rica y para hacer grande el Reino, hacer una "Terra Mistica" y una "Marina de Oro" i parlar en castellano como Él i asin q todo el mundo hable de mi i de mi pueblo, que està en España que es mu una, mu grande i mu libre. I...

Mathilde dijo...

"Cuando escucho hablar de cultura saco la pistola" (Goebbels)

Y eso es el que parece que le pasa al gobierno de la CHENERALITAT DE LA COMUNIDAD VALENSIANA.

No hace mucho, la asociación de editores del País Valenciano hizo público un manifiesto por el incremento de las colecciones de las bibliotecas públicas valencianas, en el que piden cosas tan elementales como que no se dejen perder por motivos partidistas el dinero que el gobierno central (o de España) da a las comunidades autónomas para adquisición de libros. El importe total que los valencianos podemos perder gracias a los nuestros PPgovernantes asciende a 7.268.142 € destinados a libros para las bibliotecas (a 12,70 € por libro de media, significan 572.295 libros).

Vicent dijo...

Camps clausurà les emissions de TV3 perquè catalanitzen, sense reparar que TV1, Antena 3, Tele5, Cuatro i la Sexta castellanitzen.

Anónimo dijo...

Llistat de la persecució del PP contra el català.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/66206/index.php

Anónimo dijo...

Recogemos lo que sembramos, no se ha fomentado el uso del valenciano en este pueblo en muchos años y tampoco se ha protegido. Y no es cosa del PP, sino de nosotros mismos que no hemos sabido luchar por él, al igual qe pasado con la cultura, el territorio, el entorno paisajistico, edificios, fiestas ... y un largo etc.. quizas hemos estado demasiado atentos en hacernos de oro y no nos hemos dado cuenta que perdemos nuestra identidad a paso forzado.

De todas formas en muchos pueblos en los que se encuentra el PP ahora mismo se cuida mucho mas el Valenciano, vease Alcoi, Onil, Castalla, sin ir mas lejos.

Por cierto, soy de izquierdas y odio al PP, pero hay que ser razonable y ver las cosas como son.

Perdoneu que escriga en castellà, no se escriure correctament en valencià.

Anónimo dijo...

En breve se hablará as rumano que valenciano,sino se habla ya...

José Vicente dijo...

És de vergonya. De vergonya. A mi m'haguera agradat assisitir a l'obra de teatre i no vaig poder, però recorde que vaig agafar el tríptic, uns dies abans, on s'explicava l'argument de l'obra i que li vaig dir a un amic meu "Té 'nassos' la cosa... una obra en valencià i van i fiquen l'argument en castellà... On anem a arribar?" Si ja em vaig escandalitzar per això imagina't com m'he posat en saber que una obra titolada 'Gosses' s'ha representat en castellà...
Això em recorda a un programa de Canal 9 presentat per Manu Rios que es deia "Parlem Clar" i claret, claret parlaven... en CASTELLÀ.

És increïble. Xapem la nostra cultura i la nostra identitat d'una manera bestial. Estem fent que la llengua vaja perdent-se, arribant al punt que molts la tracten així com si fos una cosa de museu, de folclore local i poc més, en lloc de mantenir-la de veritat, amb accions com les plaques dels carrers que el PP es va apressurar a ficar abans les eleccions...
Vaig veure fa poc un documental anomenat 'Del roig al blau' (molt recomanable) on es parla de la por que els polítics de la dreta valenciana s'han empenyat a ficar als valencians sobre "l'imperialisme català", arribant al punt que la identitat valenciana no va més enllà de -segons les paraules d'un dramaturg- "la tarongeta, la barraqueta..." tot acaba en "eta", tot es xicotet, que si no... ens fem catalans!!

És una pena... però el que tenim que fer és lluitar, lluitar per a que els nostres fills, i els fills dels nostres fills, puguen conéixer allò que som i vam ser, allò que cada dia els uniformistes aquells estan destruint.

Anónimo dijo...

Els nostres PPolitics ens fan veure que el valencià no és una llengua tant important com la imPPossada però en la nostra terreta és i serà la llengua de veritat, la de la gent d'IBI.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È