martes, 1 de enero de 2008

Les Festes d'Hivern en imatges

Podem donar per finalitzades les nostres Festes d'Hivern, eixes que durant les últimes setmanes han mantingut a nombrosos ibenses tan ocupats. Una tradició, o potser conjunt d'actes tradicionals, que va estar a punt de desaparéixer i que tan oportunament va ser rescatada fa 26 anys.

He intentat no perdre'm cap acte important, amb la finalitat de confeccionar una xicoteta col·lecció d'imatges i vídeo que poguera estar a disposició dels internautes de qualsevol lloc del món. Amb esta exclusiva finalitat (conscient de la poca qualitat de les imatges i amb no pocs problemes tècnics), he penjat del meu canal en YouTube unes gravacions sobre el ball del dia de Santa Lucía, els Bandos del día 27 de desembre, l'arribada del grup d'Enfarinats a l'Ajuntament el dia 28, la carrera per a triar a l'Alcalde, la batalla de farina i coets en la Plaça de l'Església, la recaptació d'impostos i taxes pels comerços d'Ibi, la dansa en el carrer Les Eres amb els grups de tapats, casats i fadrins, per a acabar amb el Ball del Virrei (on ballen casats, fadrins i públic en general).

Amb la intenció de donar a conéixer estes festes tan peculiars per als forasters, el Grup Municipal d'Esquerra Unida del País Valencià va invitar a un nombrós grup de socis del Casal Jaume I de Mutxamel, que es van desplaçar a Ibi per a visitar el Museu del Joguet, disfrutar de la dansa en el carrer, sopar i assistir al Ball del Virrei.

El sensació que vaig percebre d'estes persones, tots ells molt implicats en la defensa dels nostres senyes d'identitat, era de sorpresa al comprovar com havíem sigut capaços a Ibi de mantindre tan viva la tradició de la dansa. Algun va trobar a faltar un esforç semblant en la defensa de la llengua, perquè no li va agradar gens que en el Museu del Joguet haguera un audiovisual exclusivament en castellà.

Espere que en 2008 puguem fer alguna cosa en este sentit des de l'Ajuntament d'Ibi, si els meus companys de corporació volen implicar-se en l'intent.

5 comentarios:

Anónimo dijo...

Y dels "tapats" no has posat cap video? Perqué?

Anónimo dijo...

El teu artícul en l'Informació de hui está exclusivament en castellá.
Que poca defensa fas tú també,no?.
Lo de les senyes d'identitat no ho entenc molt bé,sona a naZionalisme barato.

Anónimo dijo...

Home, si que es deuria fer alguna cosa des de l'Ajuntament perquè l'audiovisual, els programes, rotulació, etc. del museu del joguet i de qualsevol altre lloc a Ibi estiguera en valencià, com a mínim també en valencià.

Alguns carrers estan rotulats en valencià i queda perfecte aixina. Per què no es continua en eixa dinàmica? Per què no es posa en la rotonda de l'entrada al poble "Ciutat del joguet"?

Anónimo dijo...

A l'Información no solen publicar en valencià. Fa uns anys vaig enviar jo una carta en valencià i la van traduir per publicar-la de tan mala manera que va perdre part del seu sentit.

De tota manera, Basseta, en tornar a enviar un escrit al periòdic, fer-ho en valencià a vore que passa.

El que contes en el teu article d'opinió a l'Informació queda tan clar que ho poden entendre fins i tot els xinesos.

Anónimo dijo...

I després de mesos d'absència torne a deixar-me caure per ací, hehe

Doncs sí que es cert que cal defensar més la llengua, i més quan es tracta de tradicions i de temes històrics, ja que històricament la nostra llengua ha sigut el valencià.

Molt bon resum en youtube d'estes festes que a mi, particularment, m'agraden tant. Em va fer molta alegria veure que els vostres amics de Mutxamel van vindre a veure el ball, la veritat que és una tradició molt bonica i no s'ha de perdre. Podem estar orgullosos al poble que continue vigent una cosa així.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È