jueves, 27 de diciembre de 2007

El dia dels Innocents (i l'any de la creïlla)

Qualsevol cosa que es puga publicar hui pot estar baix sospita, perquè amb l'aparença de veracitat i serietat es conten notícies que encobrixen verdaderes innocentades.

Però açò que contaré és cert (crec): durant l'any 2008 es duran a terme les celebracions del "Año Internacional de la Papa" (AIP), que pretén sensibilitzar el públic sobre la important funció de la creïlla (Solanum tuberosum), i de l'agricultura en general, a afrontar qüestions d'interés mundial, com la malnutrició, la pobresa i els perills que corre el medi ambient.

La creïlla hauria de ser un important element de les estratègies destinades a proporcionar aliments nutritius a les persones pobres que passen fam. És idònia per a produir-se on la terra és limitada i la mà d'obra abundant, condicions que caracteritzen a una gran part del món en desenrotllament. La creïlla produïx un aliment més nutritiu en menys temps, amb menys terra i en climes més difícils que qualsevol altre cultiu important. Fins a un 85% de la planta és comestible per a les persones, en comparació amb el 50% en el cas dels cereals.

La producció mundial de creïlles hi ha augmentant a una taxa mitjana anual del 4,5% en els últims 10 anys, i ha superat el creixement de la producció de molts altres importants productes alimentaris en els països en desenrotllament, particularment a Àsia. Si bé a Europa ha disminuït el consum de creïlles, este ha augmentat en el món en desenrotllament, de menys de 10 quilograms per capita en 1961-1963 a 21.53 quilograms en 2003. Si bé el consum de creïlles en els països en desenrotllament continua sent molt inferior que a Europa (93 quilograms a l'any), tot indica que en el futur augmentarà considerablement.

Si no t'ho has cregut, punxa ací.

No hay comentarios:

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È