miércoles, 12 de diciembre de 2007

Arriben les Festes d'hivern

S'acosten les dates en què Ibi celebra les seues tradicionals "Festes d'hivern", un dels nombrosos exemples de festivitats que afonen els seus orígens les celebracions paganes que existien en el món romà abans de l'era cristiana i que a punt van estar de desaparéixer.

Les festes d'hivern tenen una llarga tradició. Els romans celebraven en esta època les "saturnalias" de les que sens dubte són descendent les festes medievals de desembre i gener, particularment aquelles en què s'altera l'orde social establit i es cometen actes irreverents i burlescos. Així, a més de Nadal, Any Nou i Epifania es continuen celebrant festes del "obispillo", del "rei Paxaro" o la dels nostres “Enfarinats”.

Perquè el que va ocórrer en tot occident és que el cristianisme va iniciar un procés de vampirització dels ritus pagans per a transformar-los en celebracions religioses en compte de prohibir-los (el que haguera sigut més contestat socialment), accedint a de mala gana a un pacte amb les seues religions rivals vençudes (però mai arraconades), de manera que on va haver-hi un fort ritu que no va ser capaç de fer desaparéixer, va haver de dissimular-lo el millor que va poder, amb sants a vegades impensables, heterodoxos, críptics o, en el pitjor dels casos, inexistents. Exemples n'hi ha a milers i estan repartits per tot el martirologi romà i les seues estranyes celebracions, però baste com a exemple la festa de Santa Llucía (a la que la religió cristiana retrata sense ulls), amb la que es va suplantar a les de la deïtat pagana "Lusina", deessa de la llum.

Sent conscients dels antecedents històrics, concloguem que hui, 13 de desembre, és el dia de Santa Llucía, la patrona dels cegos (i també dels modistes, tal com em recordava ma mare ahir mateix, potser perquè es cremaven la vista cosint a la llum del “cresol”).

Però el dia de Santa Llucía té per als ibenses un altre especial significat, perquè anuncia eixes festes, antigament tan llargues (13 dies de “Dança”), en les que mesclem retalls de les antiquíssimes festes de celebració del solstici d'hivern, innocentades incloses, amb les més modernes del Nadal i, últimament, les moderníssimes Nit de cap d'Any o "Roscón".

Estes peculiars festes d'hivern ibenses que tant sorprenen als visitants comencen diumenge que ve 16 de desembre amb l'anomenat Bateig de Santa Llucía, unes cercaviles a ritme de dolcaina i tabalet que va des de l'ajuntament fins a l'ermita i finalitza amb la concentració dels xiquets i xiquetes en L'ermita de Santa Llucía des d'on es llancen fruites seques i llepolies.

El dia 27 de desembre inicien el seu recorregut pels carrers els "amantats", que aniran pregonant amb to crític en els seus “Bans” tot el que ha succeït al llarg de l'any, finalitzant el seu itinerari enfront de la Casa Consistorial.

El 28 de desembre la festa arriba al seu punt culminant quan a l'eixida del sol comença la festa dels "enfarinats". Esta singular manifestació festiva consistix en la representació d'una hipotètica presa del poder municipal per part d'un estrafolari grup integrat per 14 hòmens, tots ells vestits amb vestits dels més extravagant i amb la cara pintada o, simplement, empalustrada.

A la vesprada apareixen altres curiosos personatges, els "tapats", que van disfressats de les formes més molt variades, amb una característica comuna, el seu rostre ha d'anar cobert de tal manera que siga impossible reconéixer no sols a la persona sinó també el seu sexe. Al final de la vesprada s'obri la Dansà, en la que participen el grup de "dansaires", dones abillades amb rics trages i hòmens coberts amb elegants capes.

A la nit se celebra el tradicional "Ball del Virrei" en el que són protagonistes destacats dos grups de "dansarires" (o "balladors", com diem ací), el de "Casats" i el de "Fadrins", que alternen els seus ordenats balls amb altres en què participa el públic en general.

El nostre Grup Municipal d'EUPV-Els Verds ha invitat oficialment enguany a un grup de veïns de Mutxamel, socis del Casal Jaume I, que es desplaçaran a Ibi per a acompanyar-nos eixa nit i conéixer de primera mà estes celebracions.

5 comentarios:

Anónimo dijo...

Se te olvida decir que este año hay una novedad en las fiestas de invierno. ¡Se han inventado una procesión a Santa Lucia¡

Queda patente que el cristianismo no renuncia a seguir su lento avance frente a lo "no religioso" para colonizar cualquier manifestación lúdica y tintarla de religión, aunque para ello haya que inventarse procesiones.

No se puede bajar la guardia.

Anónimo dijo...

No sabes que inventarte para criticar todo lo que se hace en Ibi. No se a qué viene mezclar a los romanos con las fiestas de invierno y con la religión. El caso es criticar por criticar.

MON dijo...

El Bateig de Santa Llúsia es el dissabte 15 pel matí.
Abans el divendres 14 a les 21h. es fará el Pregó de les Festes D´Hivern a càrrec de Jesús Reig.
El diumenge 16,el més important es la proclamació dels Reis i Virreis dels Casats i Fadrins del any 2007.
Basseta dili a Santi, el Regidor de Festes que t´explique un poquet les Festes D´Hivern, perque es veig un poquet peix.

Basseta dijo...

Esta entrada la vaig confeccionar en el seu dia amb materials d'anys anteriors i és cert que hi ha algunes inexactituds. Demane disculpes, perquè estic molt peix en açò i en moltes altres coses (també estic aprenent molt últimament).

Però resulta que ha sigut hui mateix, 14 de desembre del 2007, quan el meu company de corporació Santiago Domenech m'ha donat el programa dels Fes-te d'hivern.

Per a evitar més errors, vos remet al programa que penja de la pàgina web de l'Ajuntament (http://www.ibivirtual.com/web/docs/festes_hivern_07.pdf).

Anónimo dijo...

Si el Regidoret de Festes es el que mos te que explicar alguna cosa de les Festes d'Hivern, anem apañats.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È