viernes, 23 de noviembre de 2007

24 de novembre: Dia de No Comprar Res

Arreu del món hi ha col·lectius que malden per introduir la cultura de la compra assenyada, per resistir la folla maquinària de la propaganda que incita a comprar per comprar, que incita a consumir sense miraments i a comprar sense avaluar les conseqüències que el consum té sobre la biosfera, els sistemes naturals i les cultures.

Cada any a finals de novembre (enguany el dia 24 de novembre), justament abans de començar la temporada de compres nadalenques, es celebra el "Buy Nothing Day" (Diada de no comprar res), una diada per fer una crida a la moderació i a la reflexió pel que fa als "hàbits" de comprar. A diverses ciutats del món i en ocasió d'aquesta diada es realitzen actes de sensibilització i d'acció per cridar l'atenció de les persones i perquè aquest Dia Sense Comprar les hi alliberi el temps necessari per reflexionar a nivell personal, familiar i col·lectiu de quines conseqüències tenen les pràctiques consumistes que es van imposant arreu.

Per ajudar a aquesta reflexió, reprodueix el que una coneguda autora de la cultura de la simplicitat voluntària va escriure fa més de 25 anys, i que a un nivell elemental, suggereix alguns criteris per ajudar a distingir entre necessitats imposades per la societat de consum i necessitats reals:


  • ¿El que jo tinc o compre promou l'activitat, l'autososteniment i el compromís/la implicació o indueix passivitat i dependència?

  • ¿Els meus esquemes de consum són bàsicament satisfactoris o jo compre moltes coses que no omplin necessitats reals?

  • ¿Com són de lligats el meu treball i tipus de vida presents als pagaments a terme, als costos de manteniment i de reparació, i a les expectatives dels altres?

  • ¿Considere l'impacte dels meus esquemes de consum sobre l'altra gent i sobre la Terra?

Es pot trobar més informació sobre el Dia de No Comprar Res (i en especial el vídeo que cap TV americana ha volgut passar) a: http://www.adbusters.org/

El moviment de simplicitat voluntària qüestiona l'actual tendència de la nostra societat d'assimilar diners i possessions materials amb qualitat de vida. Les persones que simpatitzen amb este moviment rebutgen la idea que el nostre objectiu en la vida hauria de ser amassar tanta riquesa material i tant de prestigi com puguem. Per a això, les persones que aposten per un estil de vida simple tendixen a crear models en què es treballa menys, es vol menys i es gasta menys. Si vols saber més del moviment de la simplicitat voluntària, o de com viure simplement per què els altres simplement puguin viure clica aquí .

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Esta "celebración" está programada por sus promotores, norteamericanos ellos, para que coincida con Acción de Gracias, uno de los fines de semana más ajetreados de compras en Estados Unidos, así como el inicio no oficial de la temporada internacional de las ventas navideñas.

Hay muchas formas de celebrar nuestro particular Día de No Comprar, desde relajadas salidas en familia hasta fiestas callejeras gratuitas. Todo cabe mientras se pase un día sin comprar nada.

Anónimo dijo...

Creo que hay varias razones para participar en el día de no comprar nada.
La más lúdica, para ver qué tan capaces somos de subsistir un día entero sin tener que andar comprando.
La más seria, porque no podemos permitir que nos anestesien de esta forma, haciéndonos comprar por estrés, ansiedad o deseo de status. ¿Cuánto tardamos en ganar el dinero? ¿Cuánto tardamos en derrocharlo en cosas que realmente no nos hacían falta?
Ojo, no estoy en contra de que compremos ropa bonita, o películas o libros que queremos; no propongo que todos usemos el mismo uniforme y satisfagamos sólo las necesidades primarias. Es más: ni siquiera estoy en contra de tener alguna colección de alguna cosilla inútil pero querida.
Lo que creo es que no está nada mal reflexionar acerca de nuestros hábitos de consumo y aprovechar el reto para hacer cosas distintas.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È