lunes, 15 de octubre de 2007

Perquè s'anomena "Derramador"?

Estic convençut que la toponímia ibense ens oferix pistes més que fiables sobre alguns fenòmens històrics o meteorològics que, periodicament, patim en el nostre poble. Ara tot el món sap que "La Rambla" d'Alacant rep el seu nom del que antigament era precisament això, és a dir, una rambla. I molts anys després de ser urbanitzada sense mirament, els alacantins van haver de cedir davant de l'evidència i construir un gran col·lector que evitara les repetides inundacions.

Per semblants motius estic convençut que la denominació "Derramador" (común en altres llocs de la nostra geografia) deriva del coneixement ancestral de què la zona que així denominem a Ibi constituïx el punt final d'algunes avingudes. Per poc que ens fixem en la morfologia de la zona s'observa que no hi ha un llit de riu pròpiament dit o, almenys, eixe llit (riu de Les Caixes) acabava on ara està l'encreuament del carrer Castalla amb l'Av. Juan Carlos I i l'Av. de la Paz. A partir d'eixe punt, el riu "derramaba" sobre la zona en què ara està el parc, el col·legi, el Centre Cultural de la Vila, etc.

En dates molt recents hem constatat que l'acumulació de cotxes arrossegats per les aigües a Calp delata que els barrancs i els rius han buscat, baix la descomunal pressió de tones d'aigua, els seus llits naturals, ara urbanitzats. S'han convertit rambles en carrers, barrancs en col·lectors i marjals en pobles. De tant en tant, amb tràgica reiteració, l'aigua reivindica amb fúria els seus dominis.

Precisament quan es complixen 50 anys de la riuada de València, tornem a constatar que l'urbanisme salvatge, i el seu interés per no deixar fora de perill ni un centímetre quadrat del litoral, ha sigut un factor clau en les recents inundacions patides a El Verger, Els Marines, Dénia i altres llocs de la costa.

A pesar que cada any, estes pluges torrencials, inherents a la geografia valenciana, trien a l'atzar la comarca en què posaran en evidència el desenvolupament urbanístic, es mantenen nous projectes ubicats en zones potencialment inundables, com per exemple, el PAI previst en el riu Algar, a Altea, o una urbanització en Sant Miquel de les Salines que ocupa parcialment una rambla.

Val la pena recordar per sempre que gran part del nucli urbà d'Ibi està construït sobre el llit d'un riu, que en el seu dia va ser canalitzat i discorre silenciós davall l'avinguda que arrancava en el carrer Sant Joan (i ara des de molt més amunt del barranc), discorre enfront del Parc dels Hortes i el Centre de Salut, i baixa per la urbanització de l'Horta Guillem fins al "Derramador". Mantindre nets els barrancs de la zona alta del nostre terme municipal és fonamental per a evitar o limitar els efectes d'una imprevisible gota freda, i així ho vaig manifestar en l'últim Plenari, en el meu torn de precs i preguntes.

4 comentarios:

Anónimo dijo...

I perqué es diu Riu de les Caixetes?

Anónimo dijo...

Según José Miguel Saval, ingeniero Civil, de Obra Pública y de Caminos Canales y Puertos, "los puentes modifican el flujo hidráulico".

Saval explica que los proyectos de construcción de puentes deben disponer de un documento "fundamental" que detalle los efectos hidráulicos de la cuenca con un estudio que contemple en los últimos 500 años las avenidas máximas y mínimas.

Recuerdo perfectamente que cuando se construyó en encauzamiento del Rio de Ibi, se afirmó que se habían tenido en cuenta los datos de pluviometría de los últimos 100 años.

Habrá que temer la tormenta "del siglo".

Anónimo dijo...

En els últims dies s'han complit 50 anys de la riuada de València, 25 de la pantanada de Tous i ara mateixa n'hi han molts pobles anegats per l'aigua.

Nosaltres també complim i complim anys i no ens serveixen de res.

Anónimo dijo...

TODO LO QUE ESTA PASANDO ES POCO PARA LO QUE PASARA.
ME PREGUNTO SI EL SEÑOR QUE PROYECTO EL NUEVO POLIDEPORTIVO EN LA ZONA DEL "ALAMI" Y QUE TIENE QUE PAGAR EL SEÑOR CAMPS, SE DIO CUENTA QUE LO ESTA COLOCANDO EN UN BARRANCO Y QUE CUANDO LLUEVE DE LA MANERA DE LOS OTROS DIAS PASADOS, SE INUNDA DICHO BARRANCO. ¿SERA MULTIUSOS? CUANDO NO LLUEVA PABELLON Y CUANDO DILUVIE PISCINA CLIMATIZADA. DESPUES DICEN LOS DEL PP QUE CONSTRUYEN CON MODERACION Y SOSTENIBILIDAD.
ESO NO LO SOSTIENE NADIE. SERA COMO EL PALAU DE LA MUSICA DE VALENCIA "EL DE CALATRAVA" QUE TAMBIEN ES MULTIUSOS.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È