viernes, 19 de octubre de 2007

No es pot simplificar atribuint la culpa de les riuades

NOTA DE PREMSA D'ECOLOGISTES EN ACCIÓ DEL PAÍS VALENCIÀ

La vegetació natural ajuda a evitar les riuades i no les potencia, com asseguren els polítics valencians. Ecologistes en Acció considera impresentable l'actitud dels representants públics que donen per bona aquesta explicació i volen desviar les seues responsibilitats per la construcció abusiva al territori valencià.
Des d'Ecologistes en Acció del País Valencià volem mostrar el nostre pesar pels danys causats per les recents inundacions en tot el País Valencià i especialment a les comarques de les Marines.

Per altra banda, volem aclarir alguns aspectes sobre la responsabilitat del devastador efecte de la pluja i denunciar contundentement l'actitud general dels responsables públics, com ara les declaracions realitzades pel Conseller García Antón o el Sr. José Joaquín Ripoll, en les quals carregava de responsabilitat a la vegetació de les lleres i lliurava de tota culpa al desmesurat creixement urbanístic.
En primer lloc, estem davant un episodi de pluges excepcional, difícilment controlable per mitjans humans. Però volem apuntar, que aquests episodis de pluja formen part del caràcter típic del clima mediterrani i especialment de les particulars característiques de la zona afectada, on aquests volums de pluges es poden considerar normals dins de períodes cíclics. Les pluges intenses en el període tardorenc s'han de considerar normals.
Considerem totalment erroni delimitar la culpa d'aquesta riuada en la suposada "brutícia" dels rius, referint-se a la vegetació. El col·lapse del pont sobre el riu Girona no s'ha degut al fet de la colmatació per l'acumulació de restes vegetals, sinó a un desgast de la cimentació del pont. Precisament, el tipus de clima que tenim ha fet que la vegetació dels nostres rius (canyars, tamarigars, etc.) estiga adaptada a aquest tipus d'episodis i actue, justament, de fre de les riuades. De la mateixa manera que altres ecosistemes, com ara la Marjal de Pego, que actua com una gegantesca esponja, la vegetació de rambles i rius ajuda a retenir el sòl i frenar el descens de l'escorrentia en els moments de màxima precipitació. Ens atrevim a assegurar que sense aquests elements naturals les conseqüències serien molt més dramàtiques, i per una altra part cal recordar que és l'hàbitat de moltes espècies protegides, com és el cas de les aus insectívores.
A més, la canalització de les rambles pot tenir un altre tipus d'efecte sobre el litoral, afavorint la seua erosió, com es pot comprovar en les obres realitzades al barranc de Juncaret/Orgegia, on després de cada pluja es destrueix la platja de l'Albufereta a causa de la velocitat d'arribada de les aigües. Altres actuacions dutes a terme en els anys 80, com ara la construcció de dics en les capçaleres de les rambles, han retingut els sediments que formen les nostres platges, potenciant-ne la regressió.
En canvi, creiem que la pèrdua de terres i vegetació natural en les conques d'aquests rius sí que suposa una raó per la qual aquestes pluges tenen efectes més greus, en perdre's capacitat de retenció de les aigües. Aquesta pèrdua de vegetació natural i de terres agrícoles es deu a la brutal transformació que està patint el País Valencià, i sobretot les seues zones costaneres. L'augment de les zones urbanitzades, a causa de la falta d'una ordenació del territori sostenible, ha fet que la capacitat de retenció de les pluges s'haja reduït dràsticament, amb la impermeabilització de milers d'hectàrees sota l'asfalt i les rajoles. Per tant, sense unes polítiques de restauració hidrologicoforestal adequades i amb un desenvolupament urbanístic brutal amb les infraestructures que duu associades, no es poden minimitzar els impactes d'aquestes pluges, que sense dubte tornaran a repetir-se.
Per tant, des d'Ecologistes en Acció del País Valencià volem denunciar públicament l'actitud, irresponsable, lamentable i impresentable, dels representants de les administracions públiques autonòmiques i centrals competents i per tant responsables (confederaciones hidrogràfiques, Conselleria de Territori, etc), que no aborden la gestió territorial d'una forma global i amb un criteri de sostenibilitat, "passant-se la pilota" els uns a als altres. Només posarem un exemple de la nefasta planificació urbanística: el projecte d'urbanització de la desembocadura del riu Algar a Altea. Què esperen que ocórrega quan ploga amb aquesta intensitat en aquestes futures urbanitzacions? Cal una política seriosa de reforestació i recuperació de la vegetació de les conques hidrogràfiques, el manteniment dels terrenys agrícoles riberencs i la conservació de la vegetació natural en els rius i rambles, que en alguns casos pot contemplar la retirada de restes vegetals acumulades però mai arrasar amb la vegetació natural.

2 comentarios:

Paco Rico Rico dijo...

Completament d'acord amb aquest article.

Anónimo dijo...

Una vegada més, demagògia i demagògia... volen fer-nos creure que la propia naturalesa té la culpa de les inundacions. Sí, es cert.. les pluges han estat una cosa natural... però, no ens enganyem, la terra no ha estat la culpable de que tantes zones costaneres s'hagen vist afectades!! L'acció del home propícia estes catastròfes! Si tot estiguera com hauria d'estar, la terra, les arrels i les arbres anirien retenint l'aigua. Si no edificàrem a dos dits de la mar, no s'ens inundaria l'apartament de la platja...

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È