sábado, 20 de octubre de 2007

El Consell expulsa els ajuntaments del debat urbanístic "per la porta falsa"

Recentment, la premsa ha informat que el Consell ha tallat de soca-rel i elimina la via legal que permetia als representants dels ajuntaments tindre veu en l'òrgan assessor en matèria de política urbanística.

La Llei Urbanística Valenciana de 2005 (LUV) va regular en la seua Disposició Addicional Primera la creació d'un Consell Superior de Territori i Urbanisme, concebut com un òrgan col·legiat compost "per experts en urbanisme de reconeguda competència, els que assessoraran amb rectitud les qüestions que se sotmeten a la seua consideració". Tot seguit la llei afegia que "en el seu nomenament es donarà adequada participació a les entitats locals", frase que obligava al Consell com a mínim a escoltar els representants dels ajuntaments a l'hora de constituir el Consell ha sigut esborrada en la nova redacció inclosa en llei d'acompanyament.

Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), a través del seu diputat autonòmic, Lluís Torró, ha acusat el Consell de la Generalitat de tractar d’expulsar els ajuntaments del debat urbanístic “amb nocturnitat i per la porta falsa” en referència a la inclusió d’un canvi en la LUV feta emprant la llei d’acompanyament als pressupostos de 2008 per excloure els representants dels municipis del Consell d’Urbanisme.

Per a Torró, “sorpendria l’ànsia de la Generalitat de controlar tot el tema urbanístic però és evident que es tracta d’un intent de tindre la paella pel mànec i poder repartir sense obstacles i sense testimonis el pastís i dir quins PAI’s es faran i quins no”, va afegir.“Amb tot”, prosseguia, “el tema de la forma en què s’ha fet tot açò també és important perquè s’ha tractat de deixar fora del debat social i polític una qüestió important que afecta a un dels elements clau de la nostra economia i de l’activitat política com ara l’urbanisme”.

Nosaltres rebutgem completament el fons i la forma d’aquesta iniciativa i per això anem a demanar explicacions del Consell en les Corts a aquest nou abús”, va concloure Torró, qui va anunciar que els seu Grup Parlamentari presentaria esmenes en el sentit d’eliminar de la llei d’acompanyament la polèmica modificació.

La LUV no és l'única norma que patirà canvis a través de la llei d'acompanyament. En total i sense tindre en compte la llei de taxes (s'eliminen algunes i es creen altres, com la qualificació de vehicle històric) i la del tram autonòmic del IRPF, es retoquen set normes més. De més calat és l'habilitació al Consell perquè puga incloure clàusules de pagament ajornat en «els contractes derivats de l'execució de les obres de les infraestructures judicials a Llíria, Mislata, Torrent» . Esta fórmula permetria a la Generalitat fer front a estes obres traslladant el pagament a exercicis futurs, amb un límit de deu anys, sistema conegut com "model alemany", que va ser desaconsellat en el seu dia per la Unió Europea.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Lo que quitar al representante municipal de enmedio dice mucho del "talante" de nuestros gobernantes autonómicos. No quiero pensar si algo similar lo hiciese otro partido (los gritos se oirian en Marte).

Pero lo del "modelo alemán" es grave, porque supone un claro reconocimiento de la falta de recursos de la que viene adoleciendo nuestra Comunidad desde hace años, fruto de una disparatada política de endeudamiento dirigida al derroche de dinero público en obras faraónicas, como la Ciudad de las Artes y de las Ciencias, o iniciativas deficitarias, como Terra Mítica, dejando "sin un duro" a los departamentos que deben velar por las inversiones en infraestructuras que son las unicas que garantizan la generación de riqueza a largo plazo.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È