martes, 17 de julio de 2007

Tracte discriminatori al valencià.

Fa un parell de mesos vaig publicar una entrada en este blog que venia referida al sorprenent fet que en el Concurs de Narrativa Infantil, que s'organitza per l'Ajuntament d'Ibi, fóra obligatori l'ús de l'idioma castellà per a optar als premis importants.

Dit d'una altra forma: els que escriuen en valencià únicament podien aspirar a un premi local de 1.200 Euros, sempre que acreditaren ser residents a Ibi per un mínim de dos anys.

En aquell moment el vam qualificar de "dramàtic" i hui he de constatar novament tan lamentable procedir. Les bases del XXVI Concurs de Narrativa Infantil Vila d'Ibi reproduïxen aquella discriminació en la seua base primera: "Las narraciones, de tema infantil, tendrán que estar escritas en castellano. Podrá concurrir al concurso cualquier persona sin importar su nacionalidad. En aquellas obras que opten al premio local, el autor debe ser residente en Ibi por un mínimo de dos años, y pueden estar escritas en castellano o valenciano".

Segons eixes mateixes bases, mentres que les obres escrites en castellà poden optar a un primer premi de 6.000 € o un segon de 3.000 €, el premi per al primer classificat local (que pot escriure en castellà o en valencià) ascendix únicament a 1.200 €.

Mai fins a l'any passat este Concurs havia aplicat este tracte excloent i discriminatori respecte al valencià. Roïnament podrem aspirar a defendre el nostre patrimoni cultural si un element tan essencial com és la llengua resulta tan maltractada des de les pròpies institucions, que són les que estan obligades a protegir-la.

5 comentarios:

Mari dijo...

Potser els governants d'Ibi no saben que "qui perd la llengua perd la identitat", o potser sí, i per això ho fan.

Claudio dijo...

Jo crec que la dreta espanyola creu que les llengues vernácules, les pròpies de cada comunitat, son un símbol de llibertat cultural, de rebeldía front al paternalisme polític que sempre han demostrat els polítics de la dreta que pretenen pensar i decidir el que es millor per al poble, pèro sense el poble.
Per aixó, amb la boca xiqueteta diuen que recolçen el valenciá, i en realitat, sempre que tenen oportunitat el discriminen.
Ningú demana que li donen un tracte de favor, pero tampoc mos agrada que dificulten el seu ús.

James Moriarty dijo...

Jo crec que la llengua i cultura mai deu anar junt a la pol.lítica.
Crec que l'ambruta.
Al igual que la religió.

Que mes dona que algú crega que es Valencià, Català o Espanyol, o les tres coses a la volta??.

Com si es pensa que es Deu!!!.

Deixem pensar i que ens deixen pensar també a nosaltres.

La impossisió es divisió.

Mari dijo...

Jo pense justament el contrari que james moriarty, respecte de les coses que he comprés del seu comentari (hi ha altres que no entenc, ho sent).

Jo no crec que la política es puga separar de la llengua, ni de la cultura, ni de cap de les altres coses que formen part de la nostra vida. Potser per això sempre hem sentit dir que "política ho és tot".

Són precisament les decisions polítiques les que convertixen, any a any (o de la nit al matí), una societat fosca i reprimida en culta i avantguardista (o al revés).

També són decisions polítiques les que impedixen o propicien l'ensenyament d'una llengua i el seu ús normalitzat. Ensenyament i ús que seran determinants en la seua continuitat o progressiva desaparició.

La imposició és divisió? No se que vol significar esta frase. Jo sempre he vist que se m'imposava una llengua, que no era la dels meus pares, en nom d'una patria "una, grande y libre" y que eixa mateixa llengua s'havia imposat a molts llocs arreu del món en nom d'un imperi en el qual "no se ponía el sol". Ara el que veig és que les mateixes persones que aplaudixen eixa imposició, es queixen de la normalització del valencià i l'acusen d'injusta imposició.

La cosa més natural del món és que cada poble parle i escriga, llisca i cree... visca, utilitzant la seua propia llengua. Esta sencilla cosa, i les actuacions encaminades a fer-ho possible, a algunes persones els pareix motiu de crispació i això és el que provoca divisió.

Anónimo dijo...

Aquesta mostra d'atac a la llengua és novament un referent de la política que té el PP respecte al valencià, ja q en comptes d'utilitzar-la com a un nexe d'unió entre la gent, ho empra com a divisió, per a així arreplegar tots els vots del blaverisme i de la dreta més rància. Aquesta política iniciada pel senyor Abril Martorell i Emili Attard com podem veure arriba fins als nostres dies, però cal recordar que aquest darrer abans de morir va reconèixer q no ho deurien d'haver fet.
Sembla mentida que no és promocione el valencià, ja que és la llengua original del País, cal promocionar-la, donar-la a conèixer, compartir-la... Està clar q no hi ha q crear confrontació amb els castellano-parlants, però cal respectar-se mutuament i disfrutar d'ambdues llengues.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È