martes, 5 de junio de 2007

Pedra de Tartera

Sempre diuen que no sabem apreciar les nostres coses i hem d'esperar a que altres els donen valor. Ho dic perquè he rebut esta curiosa noticia: 'Pedra de tartera' de María Barbal, èxit a Alemanya.

És el tretzè llibre més venut en aquell país, segons el setmanari Der Spiegel. 'Pedra de tartera' de María Barbal porta dues setmanes en la llista dels més venuts del setmanari alemany Der Spiegel.

El volum a Alemanya l'ha publicat Transit, una editorial petita, i és traduïda per Heike Nottebaum. Aquest èxit a les portes de la Fira de Frankfurt es podria incrementar ja que l'11 de maig va elogiar el llibre l'escriptora Elke Heidenreich, conductora del programa televisiu de llibres 'Lesen!' (Llegir!). Els seus comentaris acostumen a tenir una repercusió favorable en les vendes.

'Pedra de tartera' es va publicar per primera vegada l'any 1985 i ara es troba en el catàleg de La Magrana. Segons una nota enviada per l'editorial: 'Pedra de tartera' és un dels grans best-sellers de la literatura catalana. Des del 1985, no ha deixat mai de reeditar-se.

Conxa, la protagonista, és la representant d'una generació de dones de poble dotades d'aquell secret orgull que les ha mantingut fermes en la tempestat del drama de la guerra civil espanyola. Originària de la comarca del Pallars, ella és pedra entre les pedres, el seu destí és desviat violentament fins a descarrilar rodolant en una Barcelona que li resulta desproporcionada.

L'autora ho expressa amb aquest mots: 'A vint anys de la primera edició puc dir que és difícil que torni a escriure un text tan personal i, alhora, que tants lectors se'l facin seu. Me'l va inspirar una història verídica, un retall del nostre passat col·lectiu, que és o pot ser encara, per desgràcia, de tot arreu i de tot temps. Ara penso que aquest argument em va ser cedit perquè jo hi posés les paraules. Em sento profundament agraïda, tant a qui me'l va oferir com a qui el rep'.

Per cert, no teniu curiositat per saber què és una"tartera?
Jo en tenia i l'he buscada. Tartera (tarter): Extensió de terreny, al flanc d’una muntanya, coberta de pedres despreses dels cims.

Voleu escoltar un poquet a Conxa?

3 comentarios:

Una particular dijo...

¡Enhorabuena por el blog!; es de lo mejorcito que veo por lo que a Ibi se refiere en internet. No ho deixes.

Anónimo dijo...

Precioso el texto....

Maravillosa la lectura...

Anónimo dijo...

Está claro que nadie es profeta en su tierra. Nunca había oido hablar de este libro ni de su autora. Preguntaré en Plumier.

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È