jueves, 3 de mayo de 2007

Parlem valencià i parlem clar

Una de les principals propostes que inclou el programa electoral d'EUPV a Ibi és la creació d'una Oficina de Normalització Lingüística, semblant a lo què existix en gran quantitat d'Ajuntaments i Diputacions de la nostra Comunitat Autònoma, contractant una persona amb la titulació suficient per a exercir una labor d'assessorament a funcionaris i particulars.

La justificació d'esta proposta és realment senzilla, perquè l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana establix que el valencià és la llengua i idioma oficial de la Comunitat Valenciana. La Llei 4/1983, de 23 de novembre, de la Generalitat, d’Ús i Ensenyament del Valencià fixa, com un dels objectius específics, protegir la recuperació del valencià, llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, i garantir-ne l’ús normal i oficial.

Els articles 7, 27, 28 i 29 d'aquesta norma determinen que el valencià és llengua pròpia de la Generalitat i de la seua Administració pública i de l’administració local, i al mateix temps establixen l’obligatorietat de fomentar l’ús del valencià i de propiciar-ne l’ensenyament als funcionaris i empleats públics.

Malgrat que el compromís del Govern Valencià amb aquests principis no es pot dir que siga rellevant, s'ha considerat la necessitat de fer alguna cosa per impulsar, en les administracions públiques de l'àmbit local, estructures de promoció del valencià que en faciliten l'ús en les mateixes administracions, en les seues relacions amb els ciutadans i en la projecció social.

Així, una mostra la troben al DOCV núm. 5.476, de 23 de març de 2007, que publica l'Orde de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, de 19 de febrer de 2007, per la qual es convoquen ajudes econòmiques destinades a ajuntaments i mancomunitats de municipis que realitzen activitats de promoció de l'ús del valencià durant l'any 2007.

L’imprés de la sol·licitud estaba disponible en la Conselleria de Cultura, Educació i Esport i en Internet www.cult.es/subval (més fàcil impossible) i havien 450.000 € (quatre-cents cinquanta mil euros) per a gastar.

El termini de presentació d’instàncies era de 30 dies comptadors a partir de l’endemà de la publicació en el DOCV de l'esmentada Orde i per la informació de què dispose pareix que l'Ajuntament d'Ibi no ha presentat cap projecte ni sol·licitud, ni ha fet el més mínim esforç per aprofitar estes ajudes a la promoció de l'ús del valencià.

Haurem d'esperar fins a l'any que ve, però ja es pot començar a preparar el projecte ¿no?

7 comentarios:

Anónimo dijo...

Doncs sí, ja es pot treballar en això. És més, pareix mentira que a Ibi on, durant uns quants anys, representans del Bloc han estat formant part de l'equip de govern, no estiga eixa tasca feta i consolidada ja, però mai és tard. Ànim en eixa i altres tasques que no dubte podràs dur a terme en el nostre poble.

Claudio dijo...

Basseta, em pareix fantàstica la idea de fomentar l'us del valenciá, al menys en les institucions i Administracións públiques, que son les que han de donar eixample.
El carácter valenciá no es, crec jo, absolutiste ni extremat en lo que toca a l'idioma nostre, pero no em pareix bé que descuidem l'us del valenciá, un idioma tan ric com el castellá, pero, per desgrácia, molt desconegut.
Hauríem d'estimar més lo nostre, i llegir més llibres i articles en valenciá, clar que sí!

Paco dijo...

Hola Jose! T'envie una afectuosa abraçada des d'Alcoi. M'haguera agradat que haguesses vingut amb Xeli diumenge passat. L'acte d'homenatge a Joan Valls és molt emotiu i de ben segur que t'agradaria.
Pel que fa a la proposta d'EUPV de crear una Oficina de Normalització Lingüística és senzillament fabulosa, alhora que molt necessària. Pense que tots els ajuntaments del País Valencià n'hauríem de dispondre d'una. Com ben bé han dit les altres dues persones que han opinat, si l'Administració pública no dóna exemple de promoció del valencià, difícilment podrem avançar. A més a més que la Llei d'Ús del Valencià, els hi obliga.
Amb aquesta proposta doneu un pas endavant i feu una aposta seriosa per la normalització lingüística a Ibi. Enhorabona i endavant! Paco P.

Basseta dijo...

Nova sentència judicial a favor de la unitat de la llengua. Amb aquesta sentència (332/07 del TSJCV) ja en són catorze les sentències de diferents instàncies judicials en aquest sentit.

Font de la noticia: http://www.acpv.cat/25abril07/noticia.php?id_noti=16

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) no veu “raó jurídica alguna que permeta sostenir que la titulació de Llicenciatura en Filologia Catalana no constituisca titulació suficient (...) per eximir de la realització de la prova de coneixements de la llengua valenciana, ja que aquella llicenciatura avala sobradament el coneixement de la llengua d’aquesta Comunitat, denominada oficialment ‘valenciana’ en el seu Estatut d’Autonomia, i en l’àmbit acadèmic ‘catalana’.

La Secció Segona de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJCV ha resolt així el recurs presentat per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) contra les ordres de 14/Abril/2005 de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana per la qual es convocava concurs oposició per a l’ingrés en el cos de Mestres, de docents d’Ensenyament Secundari, de professors d’Escoles Oficials d’Idiomes, de Música i Arts Escèniques, i professor tècnics de Formació Professional. Aquestes ordres no eximien el titulats en Filologia Catalana de realitzar la prova obligatòria i amb caràcter eliminatori de valencià, per la qual cosa ACPV va demanar la nul·litat del procés selectiu.

Tot i no anul·lar totalment la convocatòria del concurs oposició, el TSJCV ha tornat a avalar la unitat de la llengua al no reconéixer “raó jurídica” per no incloure la Llicenciatura de Filologia Catalana entre les titulacions que eximien de fer aquesta prova. Tal com assenyala la sentència –que considera “discriminatori” i sí que anul·la l’apartat 7.1.2 de les Bases de la convocatòria– “els títols preexistents denominats Llicenciatura en Filologia, secció hispànica (Valenciana) i Llicenciatura en Filosofia i Lletres, divisió Filologia (Filologia valenciana), quedaren homologats o equivalents al de Llicenciatura en Filologia Catalana, en virtut d’Ordre Ministerial de 29/Novembre/1995.”

Igualment, el tribunal apel·la a la jurísprudència del Tribunal Constituacional (TC) –òrgan superior de la judicatura espanyola– que reconeix l’equivalència de les denominacions “valencià” i “català”. És més, qualifica en termes molts clars i contundents la irracionalitat de les postures contràries a la unitat de la llengua catalana. “Com ja és va dir –assenyala la resolució judicial– en Sentència de 28/Abril/2006 (rec. 873/04) i novament cal reiterar: ‘Sols l’obstinació en la ignorància i rebuig dels criteris científics que avalen la unitat lingüística, es manifesta com a exclusiva raó del manteniment de la posició contrària per part de la Generalitat, i més quan existeixen reiterats pronunciaments jurisdiccionals que desautoritzen aquests arguments, el qual força a aquest Tribunal a recordar que una de les més elementals exigències de l’estat de Dret que consagra el nostre text constitucional, és la del imperatiu compliment de les decisions jurisdiccionals, especialment per part dels poders públics, que deuen servir amb objectivitat els interessos generals.”

Des d’ACPV ens felicitem d’aquesta sentència, que no per reiterada (ja en van dotze del TSJCV, una del TC i una del Tribunal Suprem) resta importància a les seues conclusions; a més, tenint en compte que es produeix amb el nou Estatut d’Autonomia del País Valencià vigent, que consagra l’oficialitat de la denominació secessionista ‘idioma valencià’. La unitat de la llengua catalana és una realitat jurídica inqüestionable només negada per partits i institucions “obstinades en la ignorància.”

José Vicente dijo...

Boníssima la idea!! Fa falta gent així, comprometuda amb la nostra llengua i la nostra cultura... Ja estem farts de que s'ignoren els orígens -directa o indirectament-, de parlar en valencià en llocs públics del poble i que no se'ns entenga, farts de tanta ignorància i ridícul seccionisme. L'enhorabona de veritat, agafeu aquest projecte amb tota la il·lusió i a per totes!

Paco dijo...

Hola Jose! Sóc Paco de nou, i vaig a tornar a parlar de la llengua, però aquesta vegada referit a Ibi.
L'Ajuntament d'Ibi sempre m'envia les bases del Concurs de Narrativa Infantil "Villa d'Ibi". La meua sorpresa ha estat majúscula pel fet que aquest any en l'apartat de Concurs Nacional, tan sols figura com a llengua en què han d'estar presentats els treballs el castellà. El valencià ha desaparegut per primera vegada. Fins ara es donava la doble possibilitat, tot i que el premi era únic.
Em pregunte: Què tenen aquesta gent pepera contra la nostra llengua? Els hi fa vergonya? Si aquest és el cas que se'n vagen a casa, perquè el valencià forma part de les senyes d'identitat de la nostra terra, la nostra gent. I si no estan disposats a acceptar-ho, caldrà que els hi mostrem per on és la porta d'eixida.
Volem governants valencians de debò,i no pas de calbot!

María dijo...

Hui, refexionant i buscant informació d'ultima hora per decidir-me en l'àmbit local,qualsevol detall pot decantar-te per una de les opcions(no gaire allunyades)entre les que et debaties. A mi aquesta notícia de la nova sentència judicial publicada al blog em decideix.

Sort!! i fes servir bé els vots que et confiem.

Per l'esquerra és possible!

Related Posts with Thumbnails

Blog Rank

Twingly BlogRank

Contador de visitantes

Lo último publicado en blogs ibenses

È